IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван

Петролът задържа ръста след данните за резервите и очаквания за новите санкции

11:49 | 24.04.24 г.

Американският Сенат прие дълго отлагания пакет от спешна помощ в размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван, както и възможната забрана за TikTok на територията на САЩ. С това разчисти пътя за възобновяване на доставките на оръжие за Киев в рамките на няколко дни. Министерството на отбраната на САЩ е готово бързо да прехвърли артилерийски снаряди и боеприпаси за противовъздушна отбрана като част от първоначалния транш от 1 млрд. долара от новата помощ.

Очаква се президентът Джо Байдън бързо да подпише законопроекта, а САЩ могат да използват доставките, които вече са в Европа, за да ускорят помощта за Украйна.

В изявление малко след гласуването Байдън заяви, че планира да подпише закона в сряда, веднага щом той стигне до бюрото му. С гласуването във вторник вечерта, с което със 79 гласа "за" и 18 "против" беше одобрено предложението на председателя  на Камарата на представителите Майк Джонсън, Сенатът сложи край на безизходицата в Конгреса по отношение на помощта за Украйна. Джо Байдън внесе за одобрение с Конгреса преди шест месеца предложение на обща стойност 106 млрд. долара за подкрепа на съюзниците на САЩ и укрепване на границата с Мексико. Заради несъгласието на републиканците парите за границата отпаднаха.

Забавянето на международната помощ обаче подкопа доверието в глобалните стратегически ангажименти на САЩ.

Петролът задържа ръста след данните за резервите и очаквания за новите санкции

Цената на петрола отбеляза ръст, след като доклад показа по-ниски от очакваните запаси от суров петрол в САЩ и търговците следят напредъка за налагане на нови санкции срещу Иран. Сортът Брент се търгуваше стабилно на ниво над 88 долара за барел, след като поскъпна с 1,6% във вторник, докато американският лек суров петрол (WTI) беше близо до цената от 83 долара. Американският петролен институт съобщи, че резервите от суров петрол в цялата страна са намалели с 3,2 млн. барела миналата седмица. Ако бъде потвърдено от официални данни по-късно в сряда, това ще бъде първият спад от пет седмици насам.

Междувременно Сенатът на САЩ прие по-строги мерки срещу Иран в отговор на неговата безпрецедентна атака срещу Израел по-рано този месец. Въпреки че някои азиатски рафинерии се подготвят за допълнителни проверки, не се очаква този ход да има значително въздействие върху пазара.

Всички новини от емисията можете да видите във видеото.

Всички новини от рубриката можете да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още