IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

Трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия, пише германският канцлер

17:13 | 24.05.24 г.

За да се запази широката обществена подкрепа към Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в авторска статия публикувана в „Икономист“. Той посочва, че Европа има нужда от по-тясно военно сътрудничество.

Шолц подкрепя изявлението на френския президент Еманюел Макрон, според когото френското ядрено оръжие трябва да е част от европейския дебат в областта на отбраната. Според Шолц Европейският съюз не се нуждае от собствено ядрено оръжие.

Той заявява, че Европа се стреми към мощни конвенционални сили, противовъздушна и противоракетна отбрана, кибер, космически и прецизни оръжия. Според него европейците могат и трябва да допринесат повече за трансатлантическото сътрудничество в рамките на НАТО.

По-рано този месец Русия започна учение със симулация на използване на тактическо ядрено оръжие в близост до границите на Украйна. То беше разчетено като опит на президента Владимир Путин да предотврати по-нататъшно въвличане на западните държави във войната в Украйна.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още