IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо шефовете се оставят да бъдат въвлечени в секс скандали?

Примерите са не един и два, като основната причина за това е усещането за сила и безстрашие

09:41 | 25.05.11 г.
<p>
	Доминик Строс-Кан в съда в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доминик Строс-Кан в съда в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Връзката между незаконния секс, парите и властта стига до Давид и Батшеба*. През миналата седмица в списъка със скандалите бяха добавени няколко нови имена от каймака на бизнеса, пише CNBC.

Доминик Строс-Кан подаде оставка като изпълнителен директор на Международния валутен фонд в сряда на фона на обвиненията в сексуално посегателство срещу камериерка в луксозен хотел в Манхатън. Малко след появата на обвиненията започнаха да излизат още слухове за уж хищното сексуално поведение на Строс-Кан.

За сър Фред Гудуин, който някога бе сред най-влиятелните банкери в Европа като управител на Royal Bank of Scotland, бе съобщено в британския парламент миналата седмица, че е използвал високата си позиция, за да прикрие извънбрачна връзка със своя подчинена. В сряда от германския застраховател Munich Re признаха, че са наели 20 проститутки като награда за около 100 от своите най-добри търговски представители на парти в Будапеща през 2007 г.

Говори се, че на секс труженичките често се дават служебни ленти и се удрят печати на предмишниците, за да се следят услугите, за които им се плаща.

Подобни компании и лидери поначало са далеч от идеята имената им да бъдат въвлечени в секс скандали. Милиардерът Джефри Епстийн бе осъден на 18 месеца в затвор във Флорида през 2008 г. за склоняване на непълнолетно момиче към проституция.

Лорд Браун подаде оставка като изпълнителен директор на BP през 2007 г., след като излъга в съда за среща с бившия си партньор Джеф Шевалие, бивш канадски жиголо, уговорена през контролиран уебсайт.

Джеймс Макдърмът-младши, бивш изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Keefe, Bruyette & Woods, прекара 5 месеца в затвора и му бе забранено да работи в сектора на търговията с ценни книжа през 2000 г., след като предаде борсови сведения на гаджето си Кейтрин Ганън, позната и като порнозвездата Мерилин Стар.

Защо високопоставените бизнесмени рискуват страхотно уронване на репутацията си заради сексуалните си неволи?

Робърт Уейс, основател на  Sexual Recovery Institute и автор на книгата  Why Men in Power Act Out, заяви за случая със Строс-Кан: „Този пореден скандал отново повдига въпросите защо някои мъже на високи постове често водят двойнствен живот – един за пред хората и съвсем различен, когато никой не ги наблюдава – включващ импулсивно и непреодолимо сексуално поведение“.

„Въпреки, че усещането за сила и безстрашие и почти пълното пренебрегване на последиците може да работи за големите и властни лидери, проблемите започват, когато те престанат да приемат, че са хора. Ако техният нарцисизъм или егоизъм не се контролират от здравословна доза скромност по отношение на това какво означава да бъдеш човек ... и използват интелекта си, като не обръщат наистина внимание на емоциите си ... тогава проблемите им са гарантирани“.

„За хора с повече власт като Шварценегер и Строс-Кан често грижата за собствената им емоционалност не е приоритет и могат да започнат да търсят бързи свалки. Хората с пари, власт и известност често имат лоша система за обратна връзка. Те са заобиколени от хора, които зависят от тях за работата или сигурността си, което ги спира да кажат на шефа си, че имат нужда да потърсят помощ“, добави той.

Питър Детуилър, бивш вицепрезидент на  E.F. Hutton, и Робърт Уест, бивш председател на борда на директорите на  Tesoro Petroleum, се накиснаха, когато предложиха проститутка на финансовия министър на Тринидад и Тобаго в опит да повлияят на политиката на карибската държава.

Неморалното сексуално поведение, както разбраха мнозина от посочените мъже, може да им струва доста повече от собственото им достойнство.

В един от най-прочутите случаи на сексуално посегателство в света на финансите 6 служителки на Dresdner Kleinwort дадоха на съд банката през 2006 г. за компенсации от 1,4 млрд. долара. Изявленията, че ръководители на банката са забавлявали клиенти в стриптийз барове и са водили проститутки в службата се появиха преди  обвиненията да бъдат изтеглени от съда.

*Еврейският цар Давид и царицата на хетите Батшеба, която той съблазнил и която впоследствие станала негова съпруга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още