IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия проявява интерес към приватизацията на словенски банки

Не мога да говоря от името на нашите бизнесмени, но мисля, че те ще проявят интерес към Словения, коментира руският външен министър

20:28 | 03.05.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Външният министър на Русия Сергей Лавров смята, че руският бизнес ще прояви интерес към обявената от Словения приватизация на банки и предприятия, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Днес ние обсъдихме с външния министър на Словения Карл Ерявец, че ще бъде обявена програма за приватизация и че руските делови кръгове ще бъдат поканени да участват в нея", каза Лавров.

Той допълни, че става дума както за промишлени предприятия, така и за банки. "Не мога да говоря от името на нашите бизнесмени, но мисля, че те ще проявят интерес към Словения", коментира Лавров.

Премиерът на Словения Аленка Братушек заяви на 12 април, че една от мерките за излизане на словенската икономика от кризата и недопускане на фалит ще бъде началото на нов етап от приватизация на държавни компании. Тя има за цел да гарантира притока на чуждестранни инвестиции.

"В близко време ще започнем процес на подготовка за продажбата на една-две големи държавни компании и няколко по-малки", заяви тя.

На 30 април Moody`s понижи рейтинга по словенските държавни облигации с 2 степени до Ba1 и така лиши страната от инвестиционен статус.

Заради проблемите в банковия си сектор страната е смятана за следващата, на която ще поиска помощ от международните финансови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още