IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС са против налагането на санкции на Украйна

Единствено Литва е поискала органите по външна политика на ЕС да подготвят списък с потенциални санкции

10:48 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заради окупацията на правосъдното министерство се засилва усещането, че властите губят контрол над Киев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заради окупацията на правосъдното министерство се засилва усещането, че властите губят контрол над Киев. Снимка: Ройтерс

Преобладаващото мнозинство на държавите от Европейския съюз (ЕС) са против налагането на санкции на Украйна, съобщава онлайн изданието EUObserver.com, като се позовава на дипломатически източник, пожелал анонимност.

Единствено Литва е поискала на заседанието на Комитета по политика и сигурност, което се състоя в петък, органите по външна политика на ЕС да подготвят списък с потенциални санкции. Останалите държави са подкрепили позицията на Германия, според която дипломацията трябва да се концентрира върху спирането на насилието.

„Като цяло мнението е, че на този етап трябва да се даде предимство на дипломацията. „Ситуацията не е черна и бяла, а е изключително сложна и трябва да работим за прекратяването на насилието, за да няма повече случаи на убити хора“, коментира източникът на изданието.

Според европейските дипломати Украйна продължава да бъде разделена на Западна, където надделява подкрепата на опозицията, и Източна, където все още подкрепата за президента Виктор Янукович е по-силна, въпреки че и там позициите му вече се разклащат.

Вътрешният дебат за Украйна в ЕС е заради опасенията, че ръководителите на силите за сигурност в Украйна ще наредят използването на сила срещу протестиращите. „Събитията от последните дни в украинската столица показват, че нашите опити да разрешим конфликта мирно, без конфронтации и използване на сила, са напразни“, коментира вътрешният министър Виталий Захарченко. Той контролира специалните служби и жандармерията в Украйна и има правото да им даде зелена светлина да използват огнестрелно оръжие срещу гражданите.

Според Марг Галеоти, американски експерт по сигурността, ако украинският вътрешен министър разреши употребата на оръжие срещу протестиращите, конфронтацията ще се задълбочи лесно.

Изявлението на Захарченко дойде в момент, в който опозиционни активисти окупираха общински сгради в няколко града в Западна Украйна. Същевременно еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле се срещна с Янукович и с представители на протестиращите в Киев.

Фюле е съобщил, че върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Ащън също ще посети Киев през тази седмица.

Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още