fallback

Още кръв на Майдана в Киев

Демонстрантите се приближиха още малко към сградите на президентството и парламента, сблъсъците със силите за сигурност продължават

13:00 | 20.02.14 г. 11

Още поне 21 души загинаха в последните сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите на централния площад в Киев въпреки обявеното от президента Виктор Янукович примирие, предава Ройтерс.

Според президентството сред загиналите има и около 12 полицаи. Жертвите от вторник досега вече надвишават 40 души.

Демонстранти хвърляха петролни бомби и павета, за да задържат на разстояние от барикадите органите на реда и дори успяха да хванат няколко от полицаите. Отговорът – зашеметяващи гранати.

Поредните сблъсъци избухнаха часове преди съвместното заседание на външните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС), които се събират днес в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Украйна, припомня информационната агенция.

В изявление от кабинета на президента Виктор Янукович отново се обвиняват демонстрантите за нарушеното примирие. „Те продължават настъплението и работят в организирани групи. Използват огнестрелни оръжия, включително снайпери. Те стрелят, за да убиват“, пише в изявлението.

Малко след 9 ч. местно време протестиращите в Киев се приближиха към президентството и парламента. Служителите на администрацията на президента Виктор Янукович са били помолени да напуснат сградата, съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на източник от ведомството. По думите му всички служители на администрацията са пуснати да си отидат у дома, като са били помолени при необходимост да има връзка с тях. По-рано днес бяха евакуирани служителите на правителството и на парламента, съобщава Dnes.bg.

„Черен дим, експлозии и изстрели се чуват около президентския дворец. Властите са в паника“, публикува в Twitter полският външен министър Радослав Сикорски. Той, заедно с колегите му от Франция и Германия, искат да представят на Виктор Янукович санкциите, които ЕС планира да наложи на Украйна. Срещата им обаче е временно отложена.

Междувременно Русия обвини ЕС и САЩ в оказване на подкрепа на опозицията и на радикално настроените украинци на протеста. Демонстрантите обаче обвиняват органите на реда за ситуацията.

„Примирие? Какво примирие? Това е война срещу нас! Те ни провокират, хвърлят гранати по нас. Горят домовете ни. Тук сме от три месеца и през това време всичко изгоря“, коментира 23-годишният Петро Максимчук, който стои на барикадите в Киев.

Той допълва: „Това не са хора, а убийци. Санкциите няма да помогнат. Всички те трябва да бъдат изпратени в изолация в Сибир“.

Същевременно премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че властите в Украйна трябва да се концентрират и да защитават хората. За да може Русия да изпълни задълженията си към украинските партньори, „властта трябва да бъде легитимна и ефективна, така че да не си изтриват краката в тази власт като в парцал“, каза Медведев.

„Ще продължим сътрудничеството си с украинските партньори по всички направления, ще се стараем да правим всичко възможно, за да изпълняваме обещанията, които са дадени. Но в същото време за тази цел е необходимо партньорите да са в тонус и властта в Украйна да бъде легитимна и ефективна“, заяви руският премиер.

Повече за влиянието на протестите върху икономиката на Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още