IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примирие в Украйна. Докога?

Спецчастите отново се опитаха да разпръснат демонстрантите от централния площад в Киев, но бяха изтласкани

10:21 | 20.02.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През нощта имаше нов опит на силите за сигурност да разчистят централния площад в Киев.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През нощта имаше нов опит на силите за сигурност да разчистят централния площад в Киев. Снимка: Ройтерс

Президентът на Украйна Виктор Янукович съобщи, че е постигнал примирие с лидерите на опозицията, след като през последните два дни загинаха над 26 души в протестите в центъра на Киев, предава ВВС.

В изявление Янукович посочва, че ще започнат и преговори между двете страни, за да се сложи край на кръвопролитията. Няма обаче подробности как точно ще се изпълнява примирието.

Единият от опозиционните лидери – Арсений Яценюк, потвърди информацията от президентството и посочи, че органите на реда няма да правят нови опити за атака на пл. Независимост в Киев, където са основните барикади на демонстрантите.

Повечето от жертвите през последните два дни загинаха по време на тежките сблъсъци между протестиращите и полицията във вторник, както и при последващия опит на силите за сигурност да разчистят площада. Това е и най-кървавото денонощие, откакто започнаха протестите в Украйна през ноември миналата година, след като Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз (ЕС).

Днес е обявен ден на траур за загиналите.

Междувременно Янукович назначи Юрий Илин за главнокомандващ въоръжените сили на Украйна на мястото на Володимир Замана. Украинската армия получи и разрешение да използва оръжие и да ограничава движението, след като властите обявиха извънредни мерки за „борба с тероризма“. Това е специална операция срещу „екстремистите сред протестиращите“ и се провежда в цялата страна. Заради нея са силно ограничени транспортните връзки в Киев и между регионите, съобщава се, че се спират всички автомобили към украинската столица. Метрото в Киев също е затворено.

Заради събитията президентът на САЩ Барак Обама предупреди късно снощи, че ще има тежки последствия за Украйна, ако военните се намесят в ситуацията, която трябва да се реши по мирен път. Външните министри на Франция, Германия и Полша проведоха разговори и инициираха и среща в Брюксел, на която да се обсъдят евентуални санкции срещу Украйна заради насилието.

Вашингтон обяви междувременно, че държавният департамент на САЩ е отменил визите на още 20 души от управляващите, които се считат за отговорни за насилието.

През нощта, преди Янукович да обяви за примирието, имаше нов опит на силите за сигурност да разчистят централния площад в Киев. Последваха експлозии и нови пожари в района на барикадите. След това спецчастите отново се опитаха да разпръснат демонстрантите, но бяха изтласкани. Според информация на украинското вътрешно министерство протестиращите са нарушили примирието в деня на траур и са използвали оръжие срещу силите за сигурност, както и отровно вещество, съобщи говорителят на ведомството Сергей Бурлаков, цитиран от Dnes.bg.

Според анализатори примирието не означава, че кризата и насилието в Украйна са приключили, тъй като управляващите и опозицията са „твърде далеч едни от други“. Опозиционните сили продължават да настояват за оставка на президента и предсрочни избори, а управляващите – протестиращите да „свалят оръжията“ и да се оттеглят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Виж - положението, в което се намират украинците вече над 20 години и от което са крайно обеднели и отчаяни е само заради това че са вързани здраво с Русия и тя иска да ги зароби все по-здраво и по-здраво.Как въобще можеш да твърдиш че е по-правилния вариант???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Ето! Ти съм го казваш - и при двата варианта обикновените украинци обират негативите. Но аз твърдя, че Украйна с Русия е по-правилният вариант, отколкото Украйна с ЕС. Не само заради сравнително по-примамливите предложения на Москва, но и заради факта, че украинците са свързани по колкото и искаш начини с Русия, а не с Европа. Между другото може би тук е мястото да кажа, че същото се отнася и до България, но в по-малка степен. Не е трудно да намериш хора, които да се изкажат положително за Русия и руснаците. Може би това е и една от причините интеграцията ни в ЕС да е доста по-трудна. Лично виждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
По коректно е да се каже че е при двата варианта няма никакво бъдеще.Който познава украинци може да потвърди - живеят в крайна бедност и мизерия и в личен план могат да постигнат каквото и да е САМО АКО излязат от родината си. Тяхната участ е по-злочеста от нашата.Съгласен съм че ЕС и САЩ използват отчаяните им надежди за промяна към по-добро за да ги заробят по своему.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Затова единствената причина за мизерията и нищетата в Украйна се корени в руските страхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Ще ти отговоря.Чаках включване и от други русофили.Украйна като народ има лоши чувства кум Русия заради както се казва "историческа обремененост". Ако Украйна е самостоятелна икономически задължително ще започне да се държи против руските интереси в региона. А Русия не иска да има сухопътна граница с други страни от НАТО.И така откакто Украйна се отдели от СССР цялата икономическа власт там се държи от много малък на брой олигарси, за които Русия полага специална грижа.Т.нар. оранжева революция в Украйна стана възможна и се проведе само с активното участие и финансова подкрепа на Михаил Ходорковски (тогава главен ковчежник на КГБ) и това му деяние е вторият му голям грях пред офицерите на КГБ, които доскоро го дължаха за заложник в руски затвор. Оказа се обаче че Ходорковски не работел само за КГБ а и за евреите масони и накрая на играта изчезна главния оперативен фонд на КГБ (официално на стойност около 30 милиарда долара) и се случи Оранжевата революция в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
amanotumnici
преди 10 години
Не мога да повярвам, какви коментари се пишат тук.Народът избира управляващите. Оказва се, че при тях властта е по-нагла и от нашата. Разбира се, тяхната държава е по-голяма, следователно и интересите са по-големи. Народът притежава най-могъщата сила.Ние сме по-големи мизерници от украинците. Те се борят за бъдещето си и със сигурност ще го извоюват, но дано с по-малко жертви.Не мога да разбера, защо ако някой надигне глас на недоволство, всички си мислят, че е платен? Това показва, какви мижитурки сме като народ. Напълно заслужаваме да бъдеме крадени, мизерници и *** от 18 век.България няма бъдеще, образованието и здравоопазването са в колапс. Всеки, който има възможност напуска страната. Младите семейства не създават поколение. *** се размножавата като ***, а отвън нахлуват емигранти. Черноморието се разпродава и туризма се бетонира. Една пенсия не стига дори за лекарства. Защо всички седят по домовете??? Свалям шапка на украинците, че искат по-добро бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
Vesko94
преди 10 години
Може ли един въпрос? Защо обвиняваш само "руското влияние" за проблемите на Украйна? Че при нас в последните 20-на години не ни ли влияе Америка? Да не би да цъфнахме и вързахме? Много ми е интересно, ако Украйна бъде откъсната от Русия, загуби руските пазари, дали тогава украинците ще са доволни от статуквото? Разбира се, че ще са доволни! Но само една мъничка група от хора, наречена "политически елит". За обикновения гражданин мизерията ще стане още по-дълбока, демографската криза ще се задълбочи още повече. Хайде де! Като че ли не минаваме по този път!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
dakl
преди 10 години
" премиери ето" бе само докато се реорганизират полувоенните формирование на бандеровци и тази сутрин тяхното настъпление започна . Както предават украинските медии на милицията все още не е раздадено огнестрелно оръжие и убитите са главно в резултат на действията на "мирните и не въоръжени протестиращи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
forexboy
преди 10 години
Много ми е странно, че още армията не се е задействала, а оставиха няколко хиляди *** да колят и бесят по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Дано нещата там се подредят по най-добрия за народа начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още