IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна на ръба на разцеплението

Регионът Лвов обяви независимост от управлението на Янукович

20:28 | 19.02.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви &ldquo;антитерористична операция&rdquo; в цялата страна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви “антитерористична операция” в цялата страна. Снимка: Ройтерс

Лвов обяви независимост от Украйна, съобщава АП. Преди часове протестиращи превзеха областната управа, блокираха полицията и поеха контрол върху властта в региона.

Силите на реда са блокирани от барикади, издигнати от антиправителствените активисти, които искат да предотвратят вероятността войниците да напуснат казармите си.

“Режимът започна активни военни действия срещу хората. Десетки хора бяха убити в Киев, а стотици са ранени. Изпълнявайки волята на обществото, на изпълнителния комитет на Съвета на региона Лвов, на Народната Рада, поемаме пълна отговорност за съдбата на региона и неговите граждани”, гласи изявлението на изпълнителния комитет.

Изпълнителният комитет се ръководи от Петро Колодий, председател на Съвета на региона Лвов.

Лвов се намира в близост до границата с Полша. През последните месеци градът е мощен двигател на бунта срещу президента на Украйна Виктор Янукович. Регионът се противопоставя на проруско ориентираните власти.

Регионалното събрание в Лвов излезе с декларация, осъждаща президента за неговата "открита война" срещу демонстрантите в Киев.

Междувременно от Полша съобщиха, че украинци са блокирали граничния пункт в близост до отцепилия се украински град. Според местните медии опозиционни групи и в други градове от западната част на Украйна също са поели контрола над ключови обществени сгради.

Областната управа в Лвов на практика е в ръцете на опозицията още от януари, когато беше свален управителя Олег Сало.

По-рано днес органите по сигурността в Украйна дадоха индикации, че едва ли ще прекратят насилието, което се разпростира вече и извън Киев. Министерството на вътрешните работи обяви “антитерористична операция” в цялата страна.

Говорителят на службите за сигурност Олександр Якименко признава в изявление, цитирано от Ройтерс, че много обществени сгради – общини, областни представителства на вътрешното министерство, на прокуратурата и на армейските части, са под блокада. “Опожарени са съдебни зали, вандали унищожават частни жилища, убивайки мирни граждани”, посочва той.

По думите му през последните 24 часа се наблюдава “нарастваща ескалация на насилие и широка употреба на оръжие от екстремистки ориентирани групи”.

Междувременно руското външно министерство определи насилието като опит за преврат и дори използва фразата “кафява революция”, алюзия за идването на власт на нацистите в Германия. В изявлението се посочва, че Москва ще използва цялото си влияние за възстановяване на мира и спокойствието.

По-късно руските власти отложиха и транша от 2 млрд. долара от помощта за Украйна, която обещаха миналата година.

Същевременно Европа и САЩ вече открито говорят за санкции за Украйна заради насилието. В подкрепа на санкциите днес се изказаха и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Иска му се на някой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 10 години
Какво следва от потенциално разцепление на Украйна:1. Русия взема 2/3 от страната - цялото крайбрежие, вкл. и Киев. 2. Цепи се Молдова, като приднестровието отива към Русия.3. Румънците получават западна Молдова, но губят Трансилвания с унгарците.4. Словакия също губи своите унгарци5. Сърбия губи севера, но анексира Сръбска Крайна6. Полша анексира Лвов, но стои въпросът за Гданск и Силезия7. Чехия има да връща судетите8. Северна Италия отива в Австрия9. Естония губи поне 1/3 от територията.10. Беларус също взема част от северна Украйнаи всичко това с мнооого мнооого кръв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 10 години
Вярно е, че Украйна може да бъде разделена. Ако това се случи възниква въпроса, защо Русия да не може да бъде разделена? А желаещите са много, повярвайте ми. Може би 40% от населението иска да се отдели от Матушка Рус. Майка, майка, но за някои явно мащеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
И това ще стане един ден.Със сигурност.Само че няма да е сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 10 години
Хубав момент русия да нападне европата като преди това им спре газта и енергоизточниците.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
trendline
преди 10 години
Ето ви нещо за четене по темата.http://darikfinance.bg/***/104681/%CD%EE%E2%E8%FF%F2+%F1%E2%E5%F2%EE%E2%E5%ED+%F0%E5%E4+%F1%E5+%EA%EE%E2%E5+%E2+%D3%EA%F0%E0%E9%ED%E0#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
eboyanov
преди 10 години
и руснаците ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 16
deant
преди 10 години
Същевременно Европа и САЩ вече открито говорят за санкции за Украйна заради насилието.---След като насилието е предизвикано главно от ектремистки групи!! Ползвайте главите си бе хора!! Стига стова западно/източно *** на ***!! Пред очите ни унищожават суверенна независима държава преследвайки мечтата си за глобализация и глобално владичество! Не вярвам във съдбата и в късмета, но се ако ги има се надявам да се обърнат срещу тях и да им сринат пъклените планове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Баси как може така лесно да разделите държава с насеение около 50 мил?? Как си представяте да минава границата? Една друга *** аналогия - да разделим България на 2 - северна и южна - като южната към Турция, а северна към ЕС. Ами май в Пловдив няма да са много навити, а също и в Разград и делиормана където има бая турци. Да не говорим за третата и най-важната страна - тези от нас които не искат да виждат държавата разделена насила!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 10
energetik
преди 10 години
В *** спорове не ми се влиза! Просто мислете малко като ползвате аналогии!Не дай боже Украйна да тръгне да се разделя ! И да не мислите че ще се разведат мирно и тихо, като Чехословакия? Малко ли ни беше Югославия? А сега помислете - кой би имал полза от това? Украинците? Европа? Май не съвсем!Тъй както гледам най много ще намажат американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още