IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна на ръба на разцеплението

Регионът Лвов обяви независимост от управлението на Янукович

20:28 | 19.02.14 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви &ldquo;антитерористична операция&rdquo; в цялата страна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министерството на вътрешните работи на Украйна обяви “антитерористична операция” в цялата страна. Снимка: Ройтерс

Лвов обяви независимост от Украйна, съобщава АП. Преди часове протестиращи превзеха областната управа, блокираха полицията и поеха контрол върху властта в региона.

Силите на реда са блокирани от барикади, издигнати от антиправителствените активисти, които искат да предотвратят вероятността войниците да напуснат казармите си.

“Режимът започна активни военни действия срещу хората. Десетки хора бяха убити в Киев, а стотици са ранени. Изпълнявайки волята на обществото, на изпълнителния комитет на Съвета на региона Лвов, на Народната Рада, поемаме пълна отговорност за съдбата на региона и неговите граждани”, гласи изявлението на изпълнителния комитет.

Изпълнителният комитет се ръководи от Петро Колодий, председател на Съвета на региона Лвов.

Лвов се намира в близост до границата с Полша. През последните месеци градът е мощен двигател на бунта срещу президента на Украйна Виктор Янукович. Регионът се противопоставя на проруско ориентираните власти.

Регионалното събрание в Лвов излезе с декларация, осъждаща президента за неговата "открита война" срещу демонстрантите в Киев.

Междувременно от Полша съобщиха, че украинци са блокирали граничния пункт в близост до отцепилия се украински град. Според местните медии опозиционни групи и в други градове от западната част на Украйна също са поели контрола над ключови обществени сгради.

Областната управа в Лвов на практика е в ръцете на опозицията още от януари, когато беше свален управителя Олег Сало.

По-рано днес органите по сигурността в Украйна дадоха индикации, че едва ли ще прекратят насилието, което се разпростира вече и извън Киев. Министерството на вътрешните работи обяви “антитерористична операция” в цялата страна.

Говорителят на службите за сигурност Олександр Якименко признава в изявление, цитирано от Ройтерс, че много обществени сгради – общини, областни представителства на вътрешното министерство, на прокуратурата и на армейските части, са под блокада. “Опожарени са съдебни зали, вандали унищожават частни жилища, убивайки мирни граждани”, посочва той.

По думите му през последните 24 часа се наблюдава “нарастваща ескалация на насилие и широка употреба на оръжие от екстремистки ориентирани групи”.

Междувременно руското външно министерство определи насилието като опит за преврат и дори използва фразата “кафява революция”, алюзия за идването на власт на нацистите в Германия. В изявлението се посочва, че Москва ще използва цялото си влияние за възстановяване на мира и спокойствието.

По-късно руските власти отложиха и транша от 2 млрд. долара от помощта за Украйна, която обещаха миналата година.

Същевременно Европа и САЩ вече открито говорят за санкции за Украйна заради насилието. В подкрепа на санкциите днес се изказаха и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
mathematician
преди 10 години
Надявам се, поне за двете Германии си съгласен. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
energetik
преди 10 години
Не знам дали си давате сметка, но евентуално разделяне на Украйна ще е сбъдната мечта за Путин :) - това автоматично би му поднесло на тепсия Одеса, Крим и Донбас, където винаги е доминирало руското население, а Западна и Северна Украйна да правят каквото щат. А тая аналогия за двете Кореи - извинявам се, колега, но това са пълни глупости ! За справка направи сравнение между Беларус И България - да може би някога, в средносрочен план ще сме по добре от тях , но днес сравнението не е много в наша полза :) Та и с Украйните така - никаква гаранция няма че Западна Украйна ще дръпне рязко напред - даже по-вероятно е да се случи обратното ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 13
mathematician
преди 10 години
Тоя номер е правен - справка Северна Корея и Южна Корея.Едните едните заливат света с качествена електроника, другите трудно заработват храната си даже.А преди имаше едни други разделени, ама се обединиха. Та едните правеха Вартбург и Трабанче, а другите Мерцедес, БВМ, Ауди, Фолцваген, Опел, Порше - може и да изтървам някоя марка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 28
eboyanov
преди 10 години
по-голяма глупост не успя ли да измислиш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 16
kane
преди 10 години
Най-добре за всички е да се разделятНа католици-поляци и православни-руснациИ тогава да видим кой ще живее по-добре след 10 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още