IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още кръв на Майдана в Киев

Демонстрантите се приближиха още малко към сградите на президентството и парламента, сблъсъците със силите за сигурност продължават

13:00 | 20.02.14 г. 11
<p>
	Жертвите от вторник досега вече надвишават 40 души.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жертвите от вторник досега вече надвишават 40 души. Снимка: Ройтерс

Още поне 21 души загинаха в последните сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите на централния площад в Киев въпреки обявеното от президента Виктор Янукович примирие, предава Ройтерс.

Според президентството сред загиналите има и около 12 полицаи. Жертвите от вторник досега вече надвишават 40 души.

Демонстранти хвърляха петролни бомби и павета, за да задържат на разстояние от барикадите органите на реда и дори успяха да хванат няколко от полицаите. Отговорът – зашеметяващи гранати.

Поредните сблъсъци избухнаха часове преди съвместното заседание на външните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС), които се събират днес в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Украйна, припомня информационната агенция.

В изявление от кабинета на президента Виктор Янукович отново се обвиняват демонстрантите за нарушеното примирие. „Те продължават настъплението и работят в организирани групи. Използват огнестрелни оръжия, включително снайпери. Те стрелят, за да убиват“, пише в изявлението.

Малко след 9 ч. местно време протестиращите в Киев се приближиха към президентството и парламента. Служителите на администрацията на президента Виктор Янукович са били помолени да напуснат сградата, съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на източник от ведомството. По думите му всички служители на администрацията са пуснати да си отидат у дома, като са били помолени при необходимост да има връзка с тях. По-рано днес бяха евакуирани служителите на правителството и на парламента, съобщава Dnes.bg.

„Черен дим, експлозии и изстрели се чуват около президентския дворец. Властите са в паника“, публикува в Twitter полският външен министър Радослав Сикорски. Той, заедно с колегите му от Франция и Германия, искат да представят на Виктор Янукович санкциите, които ЕС планира да наложи на Украйна. Срещата им обаче е временно отложена.

Междувременно Русия обвини ЕС и САЩ в оказване на подкрепа на опозицията и на радикално настроените украинци на протеста. Демонстрантите обаче обвиняват органите на реда за ситуацията.

„Примирие? Какво примирие? Това е война срещу нас! Те ни провокират, хвърлят гранати по нас. Горят домовете ни. Тук сме от три месеца и през това време всичко изгоря“, коментира 23-годишният Петро Максимчук, който стои на барикадите в Киев.

Той допълва: „Това не са хора, а убийци. Санкциите няма да помогнат. Всички те трябва да бъдат изпратени в изолация в Сибир“.

Същевременно премиерът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че властите в Украйна трябва да се концентрират и да защитават хората. За да може Русия да изпълни задълженията си към украинските партньори, „властта трябва да бъде легитимна и ефективна, така че да не си изтриват краката в тази власт като в парцал“, каза Медведев.

„Ще продължим сътрудничеството си с украинските партньори по всички направления, ще се стараем да правим всичко възможно, за да изпълняваме обещанията, които са дадени. Но в същото време за тази цел е необходимо партньорите да са в тонус и властта в Украйна да бъде легитимна и ефективна“, заяви руският премиер.

Повече за влиянието на протестите върху икономиката на Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 10 години
Нека не се лашкаме от едната крайност в другата. За нас е добре да сме в ЕС, това е голям наш успех, но трябва да умеем да защитаваме интересите си, но политиците ни не са кадърни въобще това да правят. Без изключение, по различни причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
хехе... в Киев некой разстрелва полицаи като пилци, докато евроатлантическата *** *** срещу насилието на властите... Сирийският сценарий в действие! Следват санкции, вой по СМИ-тата, санкции, вой, пак санкции, а ако им мине номера - мироопазваща и демократизираща интервенция с томахавки и обеднен уран...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Klakson
преди 10 години
Пише се шовИнизъм - виж в речника. Аргумента ти за грешния превод е несъстоятелен - на всички езици така се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Klakson
преди 10 години
Пише се шовИнизъм - виж в речника. Аргумента ти за грешния превод е несъстоНа всички езици така се пише,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 12
bgMan
преди 10 години
стига това излизане да не означава отново влизане в лоното на гадните руснациот трън та на глог
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 28
Бате Пешо
преди 10 години
ЕС долни *** и лицемери.Нямаме работа с тия ***.Трябва да излезем колкото се може по бързо иначе загиваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 28
Бате Пешо
преди 10 години
ЕС долни *** и лицемери.Нямаме работа с тия ***.Трябва да излезем колкото се може по бързо иначе загиваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 15
albobo76
преди 10 години
ЕС е само марионетка в игрите на Големия Брат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 26
rumen221
преди 10 години
Приятели,Не съм против Е.С., а против Европейски Шовенизъм!Наполеон бил пред банкрут и Генерал-интендант Шовен предложил решение:- Нападаме Ломбарците банкерите на Европа и им ОТКРАДВАМЕ ПАРИТЕ!- Така и става!ДНЕС Е.С. също е пред банкрут и прилага спрямо Украйна ШОВЕНИЗЪМ (неправилно преведен като шовинизъм), бързат да я приемат, но само икономически, за да я ОГРАБЯТ и с ГОРЧИВИНА гледам как 2 000 МАЙКОПРОДАВЦИ им помагат- А и ние 24г. ГО ДУХАМЕ този Е.С. ШОВЕНИЗЪМ!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още