IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи корпоративен фалит в Китай

Производителят на соларно оборудване Chaori Solar не успя да осъществи плащания по емисия облигации, този път властите решиха пазарът да реши съдбата на фирмата

09:51 | 07.03.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Първи корпоративен фалит в Китай

Първият корпоративен фалит в Китай вече е факт. Производителят на соларно оборудване Shanghai Chaori Solar Energy Science and Technology не успя да осъществи плащането по емисия облигации на стойност 1 млрд. юана, емитирани през 2012 г.

Компанията предупреди още в началото на тази седмица, че може да осигури само под 5 на сто от необходимите близо 89 млн. юана (14,5 млн. долара) за плащането.

От производителя на соларно оборудване съобщават, че „ще направят всичко възможно, за да сведат до минимум загубите на притежателите на облигациите”.

През последните години обикновено местните правителства се намесваха в последната минута и спасяваха от банкрут местни компании - „шампиони“. Прецедентът обаче вероятно ще предизвика преоценка на кредитния риск, посочва CNBC.

“Фалитът на Chaori показва, че правителството ще остави пазарът да решава каква да бъде съдбата на нередовните кредитополучатели“, коментира Кристофър Лий, управляващ директор на звеното на Standard & Poor в Хонконг, което отговаря за Китай.

„Китайското правителство иска няколко селектирани фалита, за да се справи с проблема. В миналото или държавата, или местното правителство, или мениджърите на местната банка се намесваха и предотвратяваха фалита. Сега правителството иска да се адаптира – ще генерира фалити и ще поеме повече рискове, но няма да позволи те да бъдат систематични“, коментира пред Bloomberg Крисчън Келър, директор развиващи се пазари в Barclays.

„Много трудно е да се прецени как всичко това ще повлияе върху настроението на инвеститорите. Доста беше направено за подготовката на операцията – от януари монетарната политика беше разхлабена чувствително. Знаете, че имаше период, в който ликвидността беше сравнително затегната. Създадоха и нещо като двоен буфер за юана. Сега имаме доста по-ликвидна среда, която най-вероятно ще предотврати ситуация, в която пазарите биха реагирали по негативен начин“, допълва Келър.

Вижте повече във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Жалко че и в България нормалните и разумните социалисти/комунисти не са мнозинство както в Китай.В България като че ли има само от най-долната *** на корумпираната социалистическо-комунистическа ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Комунистически Китай се оказа по капиталист от "капиталистическия" Запад. Нали това точно е капитализмът - който печели живее и расте, който губи пари - фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още