IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще следи по-широк кръг от данни, за да реши кога да вдигне лихвите*

Очаквано Федералният резерв намали с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации и запази основната лихва

20:45 | 19.03.14 г. 4
Фед ще следи по-широк кръг от данни, за да реши кога да вдигне лихвите*

Федералният резерв на САЩ ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната лихва, посочва се в изявление на институцията след края на редовното и заседание – първото председателствано от Джанет Йелън.

Фед се отказва от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите, съобщава Bloomberg. При определянето на това колко дълго може да се поддържат лихвите ниски институцията ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

“Силно нерестриктивната парична политика остава подходяща”, посочва се още в становището на американската централна банка, която допълва, че промяната в насоките за паричната политика не означава, че банката променя намеренията си за паричната политика.

Очаквано Федералният резерв намали с още 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации и запази основната лихва на рекордно ниско равнище.

Фед реши да преоцени насоките си за паричната политика, след като безработицата приближи определената граница от 6,5% по-бързо от очакваното. Още миналата година новият председател на институцията Джанет Йелън коментира пред законотворците, че безработицата сама по себе си не е достатъчно адекватен индикатор за икономическото здраве, както и че има още какво да се направи, за да се преодолее застоя на пазара на труда.

От Фед потвърждават също така, че свиването на програмата за покупки на облигации “ще продължи с умерени темпове”.

“Растежът на икономическата активност се забави по време на зимните месеци, което отчасти отразява неблагоприятните метеорологични условия. Все още има достатъчно сила в икономиката, която да подкрепи продължаващото подобрение в условията на трудовия пазар”, посочва се в изявлението на Федералния резерв.

На пресконференцията след заседанието Джанет Йелън обяви, че очаква инфлацията да приближи целта на централната банка от 2%. Тя отбеляза също така, че пазарът на труда се е подобрил по-бързо от очакваното и че икономиката все още има нужда от подкрепа.

Федералният резерв не се е отказал от борбата с дефлацията, подчерта Джанет Йелън. По думите и институцията ще предприеме мерки, ако съзре такава опасност.

Председателят на Фед прогнозира, че заетостта ще се възстанови напълно до края на 2016 г.

Йелън отбеляза също така, че Фед ще изчака “известен период от време” преди да увеличи лихвите, след като приключи с програмата за изкупуване на облигации. Тя прогнозира, че периодът ще бъде от около 6 месеца.

* Допълнено с коментари на Джанет Йелън към 22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
вдигнат ли лихвите нема лапаница, а те не искат да нема лапаница и акцийте им да падат :)) "абре брато, дай прайм нещо бе да прайм пачка ..." :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
karadjata
преди 10 години
тая бабка май се чуди какво още да измисли само и само да не вдигат лихвите, че даже няма да ме изненада ако заговорят и те за отрицателни лихви скоро само и само да има инфлация за да им стопи дълговете на американците и останалия свят да духа супата. и да продължат с обезценяването на долара. до сега безработицата им била голяма а сега инфлацията им е малка, тая печатница няма да се спира скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
boogeyman
преди 10 години
тая Йелън толкова ъ-каше и е-каше през цялото изявление, че изобщо се чудя дали пазара я разбра правилно какво искаше да каже.. и дали изобщо тя знаеше какво иска да каже..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Може да мята на боб или да си назначи "звездобройци"!! Важното е да има методика и правила! Маймуните ги обожават!Силно нерестриктивната парична политика остава подходяща - ДА, още им трябва образа на чичо САМ, преди да го пратят в пенсия ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още