fallback

Турция – от мечтата до кошмара на инвеститорите

Правителството на страната се придържа към заложената цел от 4% икономически ръст през 2014 г., но повечето икономисти ревизираха прогнозите си до около 2%

10:09 | 27.03.14 г. 8

До средата на 2013 г. Турция беше любимата дестинация на глобалните инвеститори, които я предпочитаха пред други развиващи се икономики заради силния икономически растеж и стабилната политическа среда, пише CNBC.

През последните месеци обаче настъпи драматичен обрат и според експерти бързото възстановяване на икономическите успехи от недалечното минало изглежда малко вероятно.

„Федералният резерв започна да затяга паричната си политика, последва и борбата между правителството и движението на Гюлен. Турция определено ще забави растежа“, коментира пред медията Йозгур Алтъг, главен икономист в BGC Partners.

Правителството на страната се придържа към заложената цел от 4% икономически ръст през 2014 г., но повечето икономисти ревизираха прогнозите си до около 2%.

През последната година турската лира изгуби около 25% от стойността си, а водещият индекс на борсата в Истанбул изтри 20 на сто за същия период от време.

Политическото напрежение и корупционният скандал разтърсиха из основи нацията. Още е рано обаче за заключения кои са пораженците. Първите индикации ще се появят след местните избори в неделя и президентския вот през август.

Изборите сериозно ще тестват пазарите, както и действащото правителство.

В последния епизод от политическите конфликти пък президентът на Турция Абдуллах Гюл разкритикува решението на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган да забрани Twitter.

Заради натиска върху развиващите се пазари от затягането на паричната политика в САЩ турската централна банка беше принудена рязко да вдигне лихвите, за да предотврати още по-рязък спад на лирата срещу долара. Заемните разходи на правителството обаче до този момент останаха в голяма степен под контрол.

В по-широкия контекст като че ли засега пазарът на имоти в Турция демонстрира по-голяма устойчивост на събитията в страната. Според консултантската компания REIDIN продажните цени на жилищата са нараснали с 15,6% за 12-те месеца до февруари 2014 г. В Истанбул ръстът е още по-силен – 20 на сто.

Основният двигател на растежа на цените остава обаче вътрешното търсене. Големите инвеститори също са местни, чуждите инвеститори в имоти имат малък дял от пазара.

Според данни на турския статистически институт продажбите на жилища на чужденци представляват само 1% от общите продажби на жилища през 2013 г. Все пак сделките с чужденци са отбелязали ръст от 50 на сто на годишна база и се очаква да продължат да растат, макар и от ниска база.

Повече за Турция вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още