IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови протести разтърсиха Турция

Смъртта на момче, ранено по време на миналогодишните демонстрации и изпаднало в последствие в кома, стана причина за ескалацията на напрежението

18:24 | 12.03.14 г. 3
Нови протести разтърсиха Турция

Близо 160 души са арестувани в Турция по време на нови антиправителствени протести. Повод за напрежението стана погребението на тийнейджър, който беше ранен по време на миналогодишните протести срещу правителството, пише BBC.

Смъртта му предизвика протести в цялата страна, а около мястото на траурната церемония демонстрантите изградиха барикади. Целта им беше да избегнат евентуална намеса от страна на полицията в района.

Няколко хиляди протестиращи се събраха около религиозния център, където се състоя погребението на 15-годишния Беркин Елван. Гражданите скандираха “Беркин е наша гордост”, “Той е безсмъртен”, и “Гневът на една майка ще погуби убийците”.

Магазините ще останат затворени два дни, а търговците продават черни и бели знамена с лика на покойното момче.

Елван беше ранен в главата от патрон със сълзотворен газ по време на сблъсъците в Истанбул на 16-и юни миналата година. Тогава едни срещу други на улицата се изправиха протестиращите и органите на реда. Заради инцидента младежът изпадна в кома за 269 дни.

Последната нощ също беше белязана от протести в Турция. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу гражданите. За пореден път се стигна до сблъсъци и има ранени граждани. Арестуваните демонстранти са 160.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Вижте и коментара на Bloomberg по темата!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Знае ли човек, май на ЕС и САЩ не им се нравят търговските отношения Турция Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
щото тези са договорени по друга линия! там местната под-система има конкретни договорени скоро функции... и щом помагат за демократизирането на други, може само да им се помага на тях!... но и "пролетите" ще отминат по-бързо отколкото на някой му се иска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Абе там ЕС у УСА що не се намесват в подкрепа на демократичните процеси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още