IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестът срещу нова магистрала в Турция прерасна в насилие

Граждани се събраха в Близкоизточния технически университет в Анкара, за да изразят недоволството си

10:10 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Протестът срещу нова магистрала в Турция прерасна в насилие

Протест срещу откриването на нова магистрала в Турция прерасна в сблъсъци късно вечерта на 25-и февруари.

В Близкоизточния технически университет в Анкара гражданите и частите за борба с безредиците си размениха гранати със сълзотворен газ и фойерверки.

Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се няколкостотин души, обявили се срещу плана, пише Ройтерс.

Вече няколко месеца гражданите излизат на протест, тъй като са против плановете за голяма магистрала, която трябва да премине през територията на университета. Недоволството е породено и от факта, че са изкоренени множество дървета в района.

Още при откриването на обекта турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките на проекта в местността ще бъдат засадени повече дървета. Думите му не успяха да разубедят протестиращите.

"Оставка на правителството" и "Крадецът Тайип Ердоган" са част от думите, които скандираха студентите по време на протеста в университетския кампус, където създадоха импровизирана барикада. Демонстрантите развяваха национални знамена.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още