IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция – от мечтата до кошмара на инвеститорите

Правителството на страната се придържа към заложената цел от 4% икономически ръст през 2014 г., но повечето икономисти ревизираха прогнозите си до около 2%

10:09 | 27.03.14 г. 8
Турция – от мечтата до кошмара на инвеститорите

До средата на 2013 г. Турция беше любимата дестинация на глобалните инвеститори, които я предпочитаха пред други развиващи се икономики заради силния икономически растеж и стабилната политическа среда, пише CNBC.

През последните месеци обаче настъпи драматичен обрат и според експерти бързото възстановяване на икономическите успехи от недалечното минало изглежда малко вероятно.

„Федералният резерв започна да затяга паричната си политика, последва и борбата между правителството и движението на Гюлен. Турция определено ще забави растежа“, коментира пред медията Йозгур Алтъг, главен икономист в BGC Partners.

Правителството на страната се придържа към заложената цел от 4% икономически ръст през 2014 г., но повечето икономисти ревизираха прогнозите си до около 2%.

През последната година турската лира изгуби около 25% от стойността си, а водещият индекс на борсата в Истанбул изтри 20 на сто за същия период от време.

Политическото напрежение и корупционният скандал разтърсиха из основи нацията. Още е рано обаче за заключения кои са пораженците. Първите индикации ще се появят след местните избори в неделя и президентския вот през август.

Изборите сериозно ще тестват пазарите, както и действащото правителство.

В последния епизод от политическите конфликти пък президентът на Турция Абдуллах Гюл разкритикува решението на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган да забрани Twitter.

Заради натиска върху развиващите се пазари от затягането на паричната политика в САЩ турската централна банка беше принудена рязко да вдигне лихвите, за да предотврати още по-рязък спад на лирата срещу долара. Заемните разходи на правителството обаче до този момент останаха в голяма степен под контрол.

В по-широкия контекст като че ли засега пазарът на имоти в Турция демонстрира по-голяма устойчивост на събитията в страната. Според консултантската компания REIDIN продажните цени на жилищата са нараснали с 15,6% за 12-те месеца до февруари 2014 г. В Истанбул ръстът е още по-силен – 20 на сто.

Основният двигател на растежа на цените остава обаче вътрешното търсене. Големите инвеститори също са местни, чуждите инвеститори в имоти имат малък дял от пазара.

Според данни на турския статистически институт продажбите на жилища на чужденци представляват само 1% от общите продажби на жилища през 2013 г. Все пак сделките с чужденци са отбелязали ръст от 50 на сто на годишна база и се очаква да продължат да растат, макар и от ниска база.

Повече за Турция вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
прочети много внимателно разговора от коментар 11 тук: http://***.investor.bg/news/comments/169417/91/7.htmlще ти стане малко по-ясни кое е зона, какви са критериите за да се обособи и какви са "печатните продукти"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Аз като лаик в тази област, да питам, Русия или Китай имат ли сили и възможност, да станат такива зони "докъдето влиянието на печатарите не е стигнало ..." ...или пък да предложат други печатни продукти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
за останалите "критерии" има близка среща с корабите на САЩ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
ами ... да кажем, че това е един от "критериите" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ми тази зона може да се появи навсякъде във останалата част на вселената, докъдето влиянието на печатарите не е стигнало ... още :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Хахаха ;)) Точно така, докато не се появи, алтернативна зона , в която суровините и продукцията на ЕНДустрията да се разплащат с валута, която е развързана от дойлера, всичко е ала-бала. В най-най-добрия случай, може да се бориш за маааалко по-голямо парче от доларовата баница, която фед решава, колко точно шее голяма и колко калории ще съдържа ;)) А пък на какви изисквания/критерии като минимум, тр. да отговаря една такава зона, на тебе точно нема нужда да ти ги изреждам ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
=> при наложена манипулация на паричното предлагане на първокласните валути, никой с второкласна не може да се спаси, при наложен всемирен Basel и липса на QE в първокласна валута!=> всички *** инвестирали в място извън ЗОНА, ще д$$ухат яко барабар с мястото! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Турция не е в ЗОНА/съюз със собствено "първокласно" парично предлагане, а ползва чуждо такова, чрез - "Неофициалната доларизация"!Всички, които не ползват "първокласно" парично предлагане, ще бъдат смазани чрез липсата на контрол в/у "Неофициалната" или "Официална доларизация" на паричното си предлагане => страната губи своя кредитор от последна инстанция + сеньораж => не може да манипулира паричното предлагане, а е подвластна на чуждо такова!В новия наложен ред (Basel3,4,5,.. и последващо наложително спасяване чрез QE) ще оцелеят само тези икономики, които могат да печатат първокласна валута - т.е. имат висок кредитен рейтинг /ниска лихва/ и възможност да осъществяват QE /->пак ниска лихва, чрез премахване на лошите кредити/ !!Именно това показаха на всички в ЕС, неползващи ЕВРО и неизбежо нуждаещи се от създаването на Банков Съюз за да оцелеят чрез осъществяване на QE !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още