IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 9 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:34 | 09.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 9 февруари

В България

Енергийни теми доминираха днес, като водеща бе идеята за изграждане на газов хъб край Варна. Правителството потърси подкрепа за предложението при срещата на високо равнище в София днес.

Премиерът Борисов коментира на срещата, че страната има потенциал да стане разпределителен център на газ за региона заради своето ключово положение.

Евродепутатът Владимир Уручев предупреди за възможно спиране на доставките на природен газ през Украйна през март. Това би оставило на студено цялата страна, която е почти изцяло зависима от доставките на руски газ.

Казусът с „Белведере“, който доведе до международен скандал и създаде негативен имидж за България и съдебната ѝ система пред света, най-после е решен. Това заяви френският посланик Ксавие дьо Кабан. Той също така коментира и редица други теми, включително влизането на България в Шенген и атентата срещу Charlie Hebdo.

Обмисля се промяна в социалното законодателство, според която непълнолетните майки ще получават добавки в непарично изражение. Също така ще се получават помощи според броя на децата, а не на дете.

Също така се обмисля и мораториум върху износа на необработена дървесина, което според Министерството на земеделието би могло да помогне за спирането на незаконната сеч.

По света

Войната в Украйна се конкурира с кризата в Гърция за водеща тема днес.

Четиристранните преговори за мир в Беларус между Украйна, Русия, Германия и Франция могат да се окажат последния шанс за мир в страната. Украинският президент Петро Порошенко настоява мирният договор да бъде построено на основата на предишното примирие.

Руският президент Владимир Путин коментира ситуацията на запад от руската граница преди ключовите мирни преговори и не си спести коментарите за Украйна. Според него правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица.

Отговорът на руската намеса от страна на Запада са нови икономически санкции, които до момента са замразени до провеждането на новия кръг преговори в Минск. Иначе руската икономика продължава да страда, но Централната банка не планира да вдига основния лихвен процент за момента.

Другият голям играч в преговорите между Запада и Русия е германският канцлер Ангела Меркел. Тя трябва да реши две кризи едновременно – военната в Украйна и икономическата в Гърция, като и двете са взривоопасни.

А като споменахме Гърция – според бившия председател на американския Федерален резерв Алън Грийнспан е само въпрос на време Гърция да напусне еврозоната. Британското правителство даже вече е започнало подготовка за този вариант на най-високо равнище.

Ирландия направи силно изявление, с което критикува желанието на Гърция за промяна на условията. От страната заявиха, че всяка една промяна на гръцките условия трябва да важи и за Ирландия, иначе няма да бъде справедливо. Италия също критикува Гърция, посочвайки, че нейният дълг е устойчив и че страната изпълнява своите структурни реформи.

Натискът от страна на турския президент Реджеп Ердоган доведе до масирана разпродажба и поевтиняване на турската лира. Още нещо, по което като че ли си прилича с Владимир Путин.

На борсата

БФБ-София започна деня с леко негативни резултати. Това обаче не може да се каже за "Петрол" АД. Компанията отчете нетна загуба от 15 млн. долара за 2014 г.

Препоръчваме

Новата мания в САЩ, а скоро и в Европа е пълнометражният филм за Спонджбоб. Триизмерното приключение кара млади и не толкова млади да посетят кината и да изживеят света на любимия анимационен герой.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още