IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 10 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на Investor.bg

18:21 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 10 февруари

В България

Отново се заговори за идеята за създаване на газов хъб край Варна, който да направи страната ни ключов фактор в енергийния пазар в региона. Логично дойде въпросът – колко ще струва това? Вицепремиерът Томислав Дончев гарантира, че хъбът ще се строи само ако има търговски интерес.

Драмата около пенсионната реформа продължава. Днес на фокус бе изплащането на пенсиите за категорийните работници – кой и кога ще плаща техните пенсии при ранно пенсиониране.

Излезе изследване за потреблението на енергия в Европа, което е намаляло значително и през 2013 г. е достигнало нивото от 1990 г. България е от страните с най-сериозен спад на потреблението.

Правителството избра четири банки, които да управляват Глобалната средносрочна облигационна програма на България, тоест да управляват издаването на облигации за 8 млрд. евро. до 2017 г.

На събитието на Investor.bg и Puls.bg днес министърът на здравеопазването Петър Москов коментира ситуацията в сектора и какви реформи предстоят. Той обяви, че социална анкета ще определя и отсява кои от неосигурените са социално слаби. Друго негово обещание бе, че здравната карта ще е готова до лятото.

Процедурата за доизграждане на магистрала Хемус е замразена заради дело. За сметка на това БДЖ открива (с изненада), че голяма част от влаковете са мръсни и ще започне да ги почиства по-редовно.

По света

Петролът започна да поскъпва отново, но банката Citigroup смята, че това е временно и цената може да достигне до 20 долара за барел. Причината за това са огромните запаси от черното злато, натрупани заради шистовата революция в САЩ. Международната агенция по енергетика също така смята, че САЩ ще останат основен източник на нови доставки до 2020 г.

В южната ни съседка продължават вълненията около дълговете на страната. Някои дават за пример на Гърция Аржентина, която преди тридесет години бе в сходно положение, но излезе от кризата.

Едно от решенията на новото правителство в Атина е, щом ЕС не иска да ни опрости дълга, да опита другаде – САЩ, Русия или Китай. Заради това отношение Европейската комисия не смята, че ще се стигне до решение на казуса тази седмица.

Същевременно рейтинговата агенция Moody's намали рейтингите на пет гръцки банки.

На другия „горещ“ фронт в момента - кризата в Украйна - германският канцлер Ангела Меркел успя да убеди американския президент Барак Обама да не се изпращат оръжия на Киев за момента. Тя твърди, че конфликтът може да бъде решен с други средства въпреки неспирната агресия от страна на про-руските сепаратисти.

Швейцария наскоро отвърза франка от еврото и така валутата поскъпна значително. Притесненията, че безработицата ще започне да се увеличава в следствие от намалелия износ започват да се сбъдват.

Унгария има най-високия данък върху банките и премиерът Виктор Обран обеща да го намали. За сметка на това той планира да увеличи контрола върху сектора и да изгони „чуждестранната доминация“ в него. А като заговорихме за банки - Raiffeisen Bank International планира да продаде клоновете си в Полша и Словения заради лоши резултати. 

На борсата

На Българска фондова борса днес печелившите акции имаха превес при леки повишения на индексите.

Препоръчваме

В Националния дворец на културата ще бъде създаден нов театър. Той ще отвори врати през март и ще има над 40 представления през първия месец.

Круизите очакват с нетърпение отварянето на кубинския пазар, който от дълго време не е разработен напълно.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още