IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 13 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:22 | 13.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 13 февруари

В България

Новият заем, който правителството обмисля да изтегли е водещата тема в страната днес. От АБВ, които са част от управляващата коалиция, заявиха, че ще го подкрепи, ако разбере за какво точно ще бъдат използвани средствата

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че правителството няма да разполага с допълнителни средства от заема. Според него той ще бъде използван за рефинансринае на стари задължения и за покриване на дефицитите през тази и следващите две години.

В България за трети пореден месец се наблюдава явлението дефлация, тоест поевтиняване на стоките. Разгледайте статистиката кое е поевтиняло и кое поскъпнало, както и какво означава това за икономиката на страната. Икономическият ръст през последните три месеца на 2014 г. също се е забавил, но остава положителен.

До края на март ще приключат преговорите с двете американски централи за производство на ток, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Едно мнение на Панел Езекиев от младата българска компания flipps. Той описва своите впечатления от ситуацията за правене на бизнес в страната в свой текст. Заслужава си да отделите няколко минути.

Строителството на Северната скоростна тангента на София ще започне другата седмица. Според правителството тя би трябвало да е поне частично завършена до края на годината.

Пътят между Русе и Велико Търново ще бъде строен с магистрален габарит. Така връзката между двата центъра в северна България ще бъде значително улеснена.

По света

Днес петролът надмина 60 долара за барел, което разтресе финансовите пазари и на много места повиши печалбите.

В същото време Германия прави стъпки към разрешаването на технологията фракинг, която доведе до революция в добива на петрол и газ в САЩ и превърна страната в енергиен лидер.

Гърция в крайна сметка се съгласи да седне на масата за преговори с Тройката от кредитори, за да реши дълговите си проблеми. Въпреки това ръководителят на Еврогрупата и холандски министър на финансите Йерум Диселблум изрази съмнението си дали ще бъде постигнато споразумение.

Европейската централна банка пък разшири помощта си за банките в Гърция с още 5 млрд. евро.

След постигнатото примирие за Украйна, сега Европейският съъс се насочва към преговори за доставките на природен газ с Русия и Украйна. В същото време руският президент Путин призовава за диверсификация на руската икономика, която се харни основно с изонс на горива.

Япония се отказа от намерението си да не бъде атомна сила. Страната ще започне поетапно да включва атомни реактори, за да намали високата цена на енергията.

Централните банки по света пък са започнали масово да се запасяват със злато и резервите им са се увеличили с цели 17% през миналата година.

На борсата

SOFIX и BGBX40 затварят седмицата със загуби, макар и в последната сесия двата индеска записват ръстове. Те обаче се оказаха недостатъчни да бъдат преодоляни спадовете в предишните дни и SOFIX завърши седмицата със спад от 0,7 на сто, а BGBX40 – с 1,3 на сто.

Днес стана ясно и че на 03.02.2015 г. "Вип Пропъртиз" ЕООД е продало на "Перфето Консултинг" ЕООД 17 530 517 броя акции от капитала на "Петрол" АД, представляващи 16,0463% от капитала. 

Препоръчваме

При съвместна акция на Националната агенция за приходите, МВР и Агенция "Митници" е било предотвратено нанасянето на щети за бюджета за над 1 млн. лв. от невнасяне на ДДС в хазната, съобщиха от НАП. Проверени са пет данъчни склада на територията на София, Перник и Пловдив. Дали най-накрая ще видим реализация на мерките за ограничание на данъчните престъпления?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още