IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магистрала ще свързва Русе и Велико Търново

Индикативната стойност на проекта е 870 млн. лева, съобщи регионалният министър по време на парламентарния контрол

13:56 | 13.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Магистрала ще свързва Русе и Велико Търново

Пътят от Русе до Велико Търново, част от проекта за скоростен път Русе – Свиленград, който се подготвяше съвместно с Катар, ще се строи с магистрален габарит. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Прединвестиционното проучване е показало, че трафикът между Русе и Велико Търново е достатъчно голям, за да се изгради магистрала. Участъкът е с дължина 110 км, а индикативната стойност е 870 млн. лева. В тези пари са включени и предвидените за отчуждаването на имотите суми, както и самото строителство.

Павлова обясни, че са осигурени 4 млн. лева в бюджета на Агенцията “Пътна инфраструктура” за проектиране на участъка, който е заложен като приоритетен проект за финансиране с пари от инвестиционната програма “Юнкер”.

Припомняме, че през 2012 г. беше създадена тристранна проектна компания с участието на България, Турция и Катар за изграждането и експлоатацията на скоростния път от Русе до Свиленград през Прохода на републиката. По-късно обаче Турция се оттегли от компанията.

Павлова отбеляза също, че през 2013 г. и 2014 г. не е направено много по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 12
kranc_mk
преди 9 години
Тъпанарите са си ***. За какво ни е магистрала от Русе до Търново която ще тапи там и трафика пак ще продължи да се мъче през Стара Планина. Едно от решенията е Тунела под Шипка за леки коли, а по правилното е магистралата да минава с два къси тунела през Прохода на републиката, Нова Загора, с. Бял кладенец /ТЕЦ Марица изток/, Свиленград. Само тогава тази магистрала ЛИЛИ ще има полза. Успоредно с това трябва да помислите за Магистрала Черно море, втори мост при Варна и Скоростни пътища в посока Добрич-Силистра, Варна-Добрич-Румъния, Бургас-Ахтопол-Турция. Вземете мислете малко стратегически и концептуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ПИЧ
преди 9 години
Хайде да почват с отчуждаването, докато чакакт финансиране и други неща. Защото после ще кажат - пак ни изнудват с високи цени и обжалват в съда, затова отидоха години.Отсега отчуждавайте, за да може 2020 година да я пуснете тая магистрала (и това е оптимистичен срок).И да не забравите и за магистрала "Черно море". От Бургас до Варна е абсолютна *** движението, а искате туризъм да се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още