IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 10 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:02 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 10 март

В България

Заради продължаващия снеговалеж над 600 населени места в страната останаха без ток днес. Да се надяваме скоро нещата да се оправят!

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров подчерта, че една от причините за кризата е лошото състояние на електропреносната мрежа. Вместо в нея инвестиции са правени в грандомански проекти като АЕЦ „Белене“, които не са се изпълнили, но са стрували милиарди.

Още през 2013 г. България е преизпълнила заложените цели за производство на зелена енергия, сочи изследване на Евростат. Другите страни, които са направили това са Швеция и Естония.

Малко по-хубави новини идват от Пловдив – Шнайдер Електрик планира да разрасне производството си в града под тепетата. Вижте какво каза регионалният президент на Шнайдер Електрик за Югоизточна Европа Филип Сойер специално за Investor.bg.

Премиерът Бойко Борисов покани германските автомобилостроители да сглобяват коли в България. Той подчерта, че в страната вече се произвеждат голям брой авточасти.

В края на 2015 г. НЗОК отново ще излезе на минус и ще отчете дефицит от 200 млн. лева, заяви управителят на здравната каса Румяна Тодорова.

Рано или късно с повишение на средната продължителност на живота хората трябва да започнат да се пенсионират по-късно. До дни ще има решение кои предложения за промяна в пенсионната възраст ще бъдат приети от правителството.

Главният архитект на София Петър Диков обяви проект за разширение на столичния булевард „Христо и Евлоги Георгиеви“ и въвеждането на бус лента. Общината планира и редица други проекти за центъра на града в следващите две години, които целят да улеснят трафика.

По света

Петролът днес се търгува около 58 долара за барел. Кувейт сигнализира, че очаква ОПЕК да не променя политиката си (т.е. да намали добива) и след юни месец.

На европейския фронт – финансовите министри от Европейския съюз одобриха инвестиционния план „Юнкер“, който се оценява на 315 млрд. евро. Заедно с други европейски инициативи за повишаване на ръста, като количествените улеснения, той води до повишения на очакванията за европейската икономика. Citigroup например прогнозира ръст на европейските акции с до 70% до края на следващата година.

ЕС даде на Франция трето поредно удължение на крайния срок с още 2 години, за да приведе страната бюджетния си дефицит в рамкита на 3% от БВП.

Русия също е активна днес – страната води преговори с две ислямски банки за евентуалното им стъпване на руския пазар. Също така Москва проучва възможността да създаде паричен съюз с обща валута в рамките на Евразийския икономически съюз.

Раздираната от война Украйна е предплатила доставките на газ от Русия до 15 март. След това не е ясно какво ще стане и дали няма да има нова газова криза.

А кои са най-щастливите икономики в света? Разгледайте нашата интерактивна галерия - може да останете изненадани от топ 10.

На борсата

Печелещите и губещите акции на Българска фондова борса днес бяха по равно.

Препоръчваме

Ако се чудите кои са парламентите с най-много жени в света, вижте нашата Графика на деня.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още