IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 4 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:30 | 04.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 4 май

В България

От догодина Здравната каса няма да сключва договори с всички лечебни заведения по думите на министъра на здравеопазването Петър Москов. Въведените лимити са преходен период до влизането в сила на новия начин на НЗОК за сключване на договори.

След като вътрешен одит, направен от Министерството на отбраната, откри, че ВМА е загубила милиони заради договор с частната фирма "Дерма Прим - МК", днес военноокръжната прокуратура в София е привлякла като обвиняема и проф. Мирослава Кадурина-Илиева.

Според изнесени нови статистики България е на последно място в Европейския съюз по отношение на разходите за труд в частния сектор. Работодателите в българския частен сектор са плащали средно през 2014 г. по 3,80 евро за работен час, а средностатистическите разходи в ЕС пък възлизат на 24,40 евро за час.

След като стана ясно, че по-голямата част от средствата по новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. ще отидат за 39 големи и средни градски центъра, по-малките общини се опасяват, че резултатите ще са негативни за малките населени места.

Междувременно Столичната община обяви, че работи по обновяване на парковете в София. Инвестициите за ремонта на столичните паркове ще достигнат 20 милиона лв.

По света

Според министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис страната ще е жизнеспособна и без нови милиардни кредити. Предпоставка за това обаче било едно "значително преструктуриране на дълговете".

Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc, заяви, че инвеститорите активисти няма да успеят да унищожат труда му. Изявлението бе направено по време на годишната среща на акционерите в събота, с която Бъфет отбеляза златната си годишнина откакто ръководи бизнеса.

Нова стачка на машинистите в германските държавни железници Deutsche Bahn заплашва да блокира жп транспорта в страната в рамките на цели шест дни през тази седмица. Машинистите настояват за повишение на заплатите от 5% и съкращаване на работните часове от 39 на 37 часа седмично.

Азиатските фондови пазари затвориха с повишения в понеделник на фона на данните от Китай, като инвеститорите продължиха да очакват нова порция стимули за икономиката от властите в Пекин.

На борсата

Брутната печалба на 37 от 40-те най-ликвидни компании на Българската фондова борса нараства с 10,3 млн. лв, или с 14,7%, на годишна база до 80,5 млн. лв за първите три месеца на 2015 г.

Препоръчваме

Facebook пуска отворена платформа за онлайн съдържание в Индия. Това е опит на компанията да насърчи кампанията си, която ще даде достъп до интернет на хората с ниски доходи и на такива, живеещи в райони, в които интернет достъпът е ограничен.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още