IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром ще изнася газ в Южна Корея

11:46 | 14.05.03 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром ще изнася газ в Южна Корея
Руският газов гигант Газпром и южнокорейската държавна корпорация Kogas подписаха споразумение за сътрудничество и доставка на руски газ в Южна Корея. Това обяви днес президентът на Газпром Алексей Милер.

Kogas е единственият вносител на газ в Южна Корея. Азиатската страна има изключително ограничени запаси от газ и няма находища на своя територия.

Потреблението на природен газ в Южна Корея през миналата година е достигнало 22 млрд. кубически метра, като очакванията са до 2020 г. да се удвои.

В настоящия момент Южна Корея е напълно зависима от вноса на газ.

В съответствие на подписания договор между Газпром и Kogas, двете компании ще си сътрудничат по реализацията на съвместни проекти за транспортиране и добив на газ.

През изминалата година руското правителство определи Газпром за координатор по програма за създаването на единна система за добив и транспортиране на газ в Източен Сибир и Далечния Изток. Проектът предвижда и изграждане на инфраструктура за експорт на природен газ за китайския пазар и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Русия разработва няколко големи находища в Източен Сибир и Далечния Изток. Сред тях са Чаядинското находище в Якутия и Ковктинското находище с общи запаси от 1.9 трилиона кубически метра.

Според Алексей Милер Газпром и корейската компания могат да участват съвместно в разработката на газовия проект Сахалин II и другите споменати находища, както и по проекти в трета страна.

Русия е определила за експорт в Китай и Южна Корея значителна част от количествата газ добивани от Ковктинското находище.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още