IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите в китайската индустрия отбелязаха най-голям спад от 2011 г.

Разходите на фирмите продължават да растат, а цените на продуктите да падат, което е пореден знак за нестабилност във втората по големина световна икономика

15:33 | 28.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбите на китайските индустриални компании отбелязаха най-резкия си спад през август от четири години насам, предаде Ройтерс. По данни на властите в Пекин разходите на фирмите продължават да растат, а цените на продуктите да падат, което е пореден знак за нестабилност във втората по големина световна икономика.

Фирмите пострадаха от сътресенията на китайския фондов пазар, заради които възвращаемостта на инвестициите намаля. Освен това флуктуациите в курса на юана увеличиха разходите на компаниите.

През август печалбите на индустриалните компании паднаха с 8,8% в сравнение с година по-рано. Това е най-големият спад на годишна база, откакто Националната статистическа служба започна да следи тези данни през 2011 г. 

През първите осем месеца на 2015 г. печалбите са намалели с 1,9% в сравнение със същия период на миналата година. 

Според официалната статистика възвращаемостта на инвестициите в индустрията през август се е увеличила с 4,12 милиарда юана в сравнение с година по-рано. За сравнение, през юли 2014 г. ръстът е бил в размер на 11,04 милиарда юана.

Финансовите разходи на компаниите през август са се увеличили с 23,9% в сравнение със същия период през 2014 г. Годишният спад през юли е бил 3%.

Статистическата служба не коментира данните, но Хъ Пин, представител на китайското министерство на индустрията, коментира в изявление, че „заради колебанията в курса на юана някои фирми износителки са преживели очевидно по-големи загуби“.

От 41 сектора в индустрията 31 са отбелязали ръст на печалбата на годишна база през първите осем месеца на годината, докато при 10 се отбелязва спад.

Печалбите в минната индустрия например са намалели с 57,3% през първите осем месеца в сравнение със същия период миналата година.

Държавните компании се представят най-зле, като техните печалби са паднали с 24,7% през първите осем месеца, докато при частните е регистриран ръст от 7,3 на сто.

Складовите наличности на индустриалните фирми са се увеличили с 5,7% през август в сравнение със същия месец на 2014 г. През юли този ръст е бил 6,8 на сто и август бележи втори пореден месец на забавяне.

Ройтерс коментира, че ръстът в китайското производство се свива. Агенцията допълва, че намаляващото търсене е довело до най-рязкото свиване в китайските производствени компании през септември за изминалите 6 години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още