IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след януарските атентати в Париж - какво се случва с пряко засегнатите

Френският в. "Фигаро" интервюира оцелелите след терористичните атаки

11:54 | 10.01.16 г. 3
Година след януарските атентати в Париж - какво се случва с пряко засегнатите

Година след атентатите срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и срещу еврейския супермаркет в Париж френският в. "Фигаро" припомня какво се случва с някои от пряко засегнатите в тези трагични събития, станали в периода 7-9 януари.

Вдовицата на карикатуриста Жорж Волински, убит от братя Куаши в редакцията на сатиричното издание - Мариз Волински не крие гнева си година по-късно, защото смята, че редакцията на вестника не е била достатъчно добре пазена. Тя посочва, че през април 2013 г. френският полицейски синдикат Алианс е упражнил натиск върху правителството, за да намали наблюдението над редакцията. 

Съпругата на полицая Франк Бренсоларо, пазил главния редактор на изданието, карикатуриста Стефан Шарбоние или Шарб - Ингрид Бренсоларо, пък преди броени дни подаде иск при главния прокурор на Париж Франсоа Моленс, в който настоява да се провери дали сигналите за заплахи срещу изданието са били разследвани и дали са взети необходимите мерки за сигурност. В нападението загинаха както Шарбоние, така и Бренсоларо.

Журналистът Лоран Леже, който оцеля в масовото убийство в "Шарли ебдо", днес казва, че е загубил способността да се смее. Той споделя, че е оцелял, защото е седял от другата страна на масата, около която се била събрала редакцията на изданието, когато братя Куаши откриха огън в заседателната зала. Леже се плъзнал под масата, а братя Куаши застреляли всички само от едната й страна.

Журналистката от "Шарли ебдо" Зейнеб ел Разуи, която не беше в сградата в момента на нападението, днес живее под непрестанна охрана, тъй като е получавала множество заплахи за живота си, но това не й пречи да пътува в чужбина и да дава конференции в защита на свободата на словото. Тя смята, че най-голямата обида на религията е била нанесена от братята Куаши преди една година, когато те са превърнали тяхната така наречена вяра в най-грозната карикатура.

33- годишният Жереми Ганц оцеля по чудо в стрелбата в изданието, но в ръцете му умря най-близкият му приятел Фредерик Боасо. И двамата са част от фирмата Содексо, която отговаря за поддръжката на сградата и в деня на нападението бяха там за дейности по поддръжката. Днес Жереми сграда от безсъние и дори спрял да работи за един месец през ноември, когато станаха новите атентати в Париж.

Авторката на криминални романи Перл Ан е "имала зловещата чест" да се озове лице в лице с единия от тежко въоръжените братя Куаши, докато преди година е била на среща в офиса на фирма, помещаваща се в същата сграда, в която била и редакцията на "Шарли ебдо".

Въоръженият Куаши нахлул в стаята, в която Перл Ан се намирала в този момент и я попитал лаконично: "Тук ли е "Шарли ебдо"? И ти коя си?". Тя изгубила ума и дума и Куаши излязъл от стаята, оставяйки я невредима. След този шок, година по-късно, писателката изобщо не успява да се концентрира и да пише трилъри.

На 7 януари преди година в предградието на Париж Фонтене-о-Роз 33-годишният Ромен е ранен, докато прави джогинга си. Той успя да избяга от мястото на нападението с три огнестрелни рани. Днес куца и не може да движи дясната си ръка. Оръжието, с което е стреляно по него, е било използвано от Амеди Кулибали, когато атакува еврейския супермаркет на 9 януари миналата година и уби в него четирима заложници.

Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=humwInGPf_E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Стефчо
преди 8 години
Какво е станало ли ? Преди около 100 г. Франция заедно с Британия е чертала границите на държавите в Близкия изток в момента се е докарала дотам да прави бдения в памет на жертвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
За роднините на жертвите жалко...за жертвите не , те много добре са знаели какво правят. Ами някой не се ли запита кой поръчва такива карикатури ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още