IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Siemens смята да прехвърли производството си в Източна Европа

11:52 | 12.12.03 г.
Автор - снимка
Създател
И Siemens смята да прехвърли производството си в Източна Европа
Германската компания Siemens смята да се възползва от разширяването на Европейския съюз и да прехвърли около 10 хил. работни места в Източна Европа, с цел намаляване на разходите си за заплата, съобщи стратегическият директор на компанията.

"Трябва да следваме тенденцията при нашите конкуренти и също да прехвърлим част от дейността си към бъдещите членки на ЕС", съобщава Йоханес Фелдмейър за Financial Times Deutschland.

Фелдмейър смята за реалистично делокализирането в близките няколко години на близо една трета от работните места на компанията в областта на софтуера, което прави около 10 000 поста.

Siemens желае да се възползва от добрите перспективи за растеж в Централна и Източна Европа, по-ниските разходи за заплата и високото ниво на образование в тези страни: "Срещаме изключителни кадри, с отлична квалификация ", твърди Фелдмейър.

Siemens предупреди за тази стъпка през ноември, в знак на протест срещу фискалните реформи на правителството, засягащи основно данъците върху заплатите.

Множество германски фирми наскоро започнаха програми за прехвърляне на производството си към зони с по-ниско заплащане, основно в областта на информационните технологии.

Така например производителят на резервни части за компютри Epcos смята да делокализира до 2005 г. около 800 работни места главно в Азия.

Най-голямата банка в страната Deutsche Bank също обмисля прехвърлянето извън страната на 5 500 работни места в областта на информацията и технологиите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още