IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС глобява Microsoft с рекордните 497 млн. евро

10:31 | 23.03.04 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС глобява Microsoft с рекордните 497 млн. евро
Страните от Европейския съюз одобриха предложение за налагане на рекордна глоба на компютърния гигант Microsoft заради доминиращата му позиция в сегмента на компютърните операционни системи, съобщи късно снощи източник от една от страните, цитирана от Ройтерс.

Сумата, която компанията на Бил Гейтс ще трябва да заплати, е 497 млн. евро.

Ако Европейската комисия приеме предложението в сряда, каквито са повечето очаквания, ще стане факт най-голямата глоба, налагана някога от Европейския съюз, тъй като ще бъде надмината санкцията от 462 млн. евро, наложена на швейцарската фармацевтична компания Hoffman-La Roche през 2001 г.

Според Хорацио Гютерих, адвокат на Microsoft за Европа, тази глоба е неоснователна.

„Считаме, че тази глоба е безпрецедентна и недостатъчно аргументирана от страна на Европейската комисия, още повече че случаят е от компетенцията на американското правителство”, обяснява той.

ЕК освен това ще задължи Microsoft да предостави на производителите на компютри версия на операционната си система Windows без Media Player, както и да им даде нужната информация за начина, по който софтуерните им продукти да бъдат по-съвместими с PC-тата, работещи под Windows.

Междувременно Microsoft потвърди намерението си да обжалва.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още