IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелмайер: Кристалина Георгиева би била силен шеф на ООН

Все още няма официално потвърждение за смяна на българската кандидатура

09:21 | 11.09.16 г. 5
Зелмайер: Кристалина Георгиева би била силен шеф на ООН

Продължават неофициалните коментари по твърденията, че България ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Подобни твърдения се появиха в български и чужди интернет медии с аргумента, че намаляващите шансове на Ирина Бокова да бъде избрана на престижния пост. 

Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди!, гласи многозначителен коментар от Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В профила си в Twitter Зелмайер заявява, че номинация на Георгиева би била силен сигнал за равенството между половете.

От София все още няма официално потвърждение на публикациите, че на предстоящо във вторник заседание на правителството ще бъде прието решение за смяна на българския кандидат за ООН. 

Според вицепремиера Румяна Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура. „Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение”, каза Бъчварова.

Пред БНР сътрудничката на Ирина Бокова Снежана Маноилова посочи, че не е упълномощена да коментира.

Бокова остана едва пета при четвъртото гласуване в Съвета за сигурност с подкрепата на едва 7 от 15-те страни членки. Тя все пак е на най-предна позиция от петте жени в надпреварата. Първи, както и при трите предходни гласувания, излезе бившият португалски премиер Антонио Гутериш с одобрението на 12 членки на Съвета. 

Пето гласуване предстои на 26 септември. През октомври Съветът за сигурност ще отправи препоръка към Общото събрание на ООН за избор на генерален секретар. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
примерно с тези които имат право на глас, логично нали ? обаче с тези неумни въпроси ти ставаш за смях, въпреки че си свикнал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
novak li sam
преди 7 години
Не виждаш, защото спиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
Спящият бик
преди 7 години
Не виждам проблем, ако регламентът позволява да заменим непечеливш кандидат с печеливш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение, каза Бъчварова.С кои държави трябва да се консултираме...ставаме за смях на света и по тоя показател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
aldy
преди 7 години
Кампанията, предприета от КриСталинка Георгиева и Компания, цели дискредитирането на Бокова. Никоя що-годе нормална страна не би си позволила да прави подобни шашкънии, като тези, по отношение на ВЕЧЕ ИЗДИГНАТ кандидат. Вместо да се окаже пълно съдействие и се проведе подходяща кампания, не спряха ченге джийските изпълнения - Евгенийчо се из&ка, разни ентелектуале се из&каха и т.н. Така не се прави външна политика. Че става въпрос за кампания говори и *** твърдение, че Сталинка е била издигната от ЕНП. Но в ООН не партии издигат кандидати, а държави. Това твърдение ми подсказва, че кампанията на осир&не на избора си е наша, българска. Като в ада и казаните с българи, *** и нещастниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още