IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът премина 55 долара на азиатските пазари

09:16 | 18.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът премина 55 долара на азиатските пазари
Цената на петрола продължи да се повишава и на азиатските пазари достигна нов рекорд рано в понеделник. Причините отново са продължаващите притеснения за ограниченото предлагане от суровината, както и нарастващото й търсене в навечерието на зимния сезон.

Цената на петрола се повиши моментно над 55 долара за барел, достигайки най-високо ниво до момента от 55.02 долара за барел.

В петък цената на “черното злато” завърши деня на Нюйоркската фондова борса на рекордното ниво от 54.93 долара за барел с доставка през ноември, или повишение за деня със 17 цента.

Цената на суровия петрол е регистрирала повишение със 70% за последната година, но все още е с 25 долара под нивото от 1981 г., ако се отчита влиянието на инфлацията.

Само през последния месец цената на петрола се е повишила с 10 долара като за повишението сериозно въздействие има негативното влияние на преминалия през изминалия месец ураган Иван.

Значително повишение в петък регистрира и цената на петрола тип Брент. Той добави към стойността си 79 цента, или 1.6%, до ниво от 50.84 долара за барел с доставка през ноември и така е на ниво само 70 цента под регистрирания в сряда исторически максимум от 51.50 долара за барел.

Повишението на петрола се отразява изключително негативно върху цените на останалите нефтопродукти и особено върху отоплителното гориво в навечерието на зимния сезон.

Върху цената на този тип гориво допълнително негативно влияние се внася след доклада на енергийното министерство на САЩ, който посочи спад на резервите на отоплително гориво на страната за седмицата до 8 октомври с 1.2 млн. барела до 50 млн. барела, или с 10% по-малко в сравнение със същата седмица на миналата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още