IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cap Gemini иска да продаде дейността си в Северна Америка

10:12 | 19.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Cap Gemini иска да продаде дейността си в Северна Америка
Като евентуален купувач се посочва Hewlett-Packard

Френската технологична компания Cap Gemini иска да продаде консултантската си дейност в Северна Америка, която е загубила 90% от стойността си през последните четири години и нарушава финансовия баланс на цялата групировка, съобщава вестник New York Times.

Бордът на директорите на компанията все още не е взел окончателно решение за продажбата, но все пак е започнал обсъждането на потенциален купувач, уточнява още вестникът, цитирайки близки до ръководството хора.

Северноамериканският филиал разполага с персонал от близо 10 000 човека и осигурява една трета от приходите на компанията, като за 2003 г. те са били в размер на 5,75 млрд. евро.

Евентуалната продажба първоначално няма да повлияе много благоприятно на финансовото състояние на Cap Gemini, тъй като компанията едва ли ще успее да продаде филиала за повече от 1 млрд. долара, като се има предвид, че през 2000 г. го е купила от компанията Ernst and Young за 11,1 млрд. долара в акции, допълва New York Times.

Американският IT гигант Hewlett-Packard се смята за евентуален претендент за покупката на филиала, допълва още вестникът, припомняйки, че през 2000 г. е водил подобни преговори със счетоводния одиторски кабинет PriceWaterhouseCoopers (PwC), но до споразумение не се е стигнало. В крайна сметка IBM са тези, които купуват кабинета.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още