IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото с пореден исторически максимум спрямо долара

14:49 | 24.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото с пореден исторически максимум спрямо долара
Европейската единна валута се повиши до нов исторически максимум спрямо долара в сряда, достигайки ниво от 1.3169 долара за едно евро.

Така повишението на еврото, започнало от ниво от около 1.20 преди около два месеца, и породено основно от притeсненията за рекордния търговски и бюджетен дефицит в най-голямата световна икономика, доведе до ръст на еврото от близо 9.6% за посочения период.

Особено силно изразеното повишение на еврото през последните три дни дойде, след като на срещата на Г-20, не бяха дадени ясни сигнали за вземането на конкретни действия за спиране обезценката на щатската валута.

Анализатори коментират, че настоящият спад на долара ще окаже изключително благоприятно въздействие върху експортноориентираните щатски компании и ще им даде сериозно преимущество пред европейските им конкуренти. Това от своя страна ще доведе до естествен спад на рекордния търговски дефицит.

След новия рекорд, достигнат от еврото, германският канцлер Герхард Шрьодер коментира, че тези нива започват сериозно да го притесняват, защото ще окажат силно негативно влияние на немските експортноориентирани компании.

Силното евро ще окаже изключително негативен ефект на компании, като например немските производители на автомобили, както и на френските износители на вина, чиито цени на продуктите, или трябва да нараснат, или това ще повлияе на реализираните печалби на компаниите в негативна посока, за де се компенсира повишението на единната валута.

Повишението на еврото е и сред основните причини ръстът на БВП на най-голямата европейска икономика – германската да забави значително темповете си на нарастване през третото тримесечие до 0.1% на тримесечна база в сравнение с реализирания ръст от 0.4% през предходното тримесечие.

Анализатори коментират още, че силното повишение на еврото спрямо долара по-скоро се обуславя от притеснения за развитието на щатската икономика, отколкото от доброто състояние на икономиките в Европейския съюз, което води до невъзможност да се прецени докъде може да достигне спадът на долара.
В тази насока, очакванията на анализаторите са различни, като много от тях смятат, че повишението на еврото може да продължи до 1.40 до средата на следващата година, а повишението от последните седмици бе наречено от президента на Европейската Банка „брутално”.

От въвеждането на единната валута през 1999 година и достигането на еврото през октомври 2000 година на исторически минимум до ниво от 0.82 долара за едно евро, еврото е добавило към стойността си близо 60%. Поради тази причина някои анализатори очакват значителна корекция на европейската валута в отрицателна посока през следващата година, като коментират, че рядко такова силно и продължително повишение остава без последваща значителна низходяща корекция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още