IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото над 450 долара за пръв път от 1988 г.

10:29 | 30.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Златото над 450 долара за пръв път от 1988 г.
Златото достигна вчера нов 16-годишен максимум, след като фючърсите на благородния метал с доставка през декември достигнаха най-висока стойност до ниво от 454.80 долара за тройунция. Това бе първият път от 1988 година, когато ценният метал прекрачва границата от 450 долара за тройунция.

В края на деня златото затвори на ниво от 453.70 долара за тройунция, което бе повишение за деня от 4.4 долара, или близо 0.9%.

Анализатори коментират, че след като веднъж е премината психологическата граница от 450 долара за тройунция, можем да станем свидетели на по-нататъшно повишение в цената на златото и на нива от 470-480 долара за тройунция до края на годината.

Най-облагодетелствани от поскъпването на златото са златодобивните компании. Средните разходи за добив на една тройунция злато на тези компании се изчислява на около 250 долара за тройунция, което води до реализирането на значителни печалби от компаниите.

Безспорно за значителното повишение в стойността на ценния метал съдейства спадът на долара през последните седмици, коментират анализатори. Той, от своя страна, е подхранван от рекордните отрицателни стойности на търговското салдо и бюджетния дефицит.

Цената на златото е обвързана обратнопропорционално с движението на долара и в тази насока очакванията на редица анализатори за продължаващ спад на „зелените пари” оказват своето благоприятно влияние върху поскъпването на благородния метал.

До трайна промяна на възходящия тренд при цената на златото могат да спомогнат единствено данни за подобрение на търговския и бюджетен дефицит и по-скоро трайна тенденция при тяхното намаляване, отколкото еднократно подобрение.

Доларът моментно прекъсна своето по-нататъшно поевтиняване спрямо останалите основни валути, като коментарите на редица анализатори са, че по-скоро моментното забавяне на спада на долара може да се приеме, като консолидация пред ново повишение до края на настоящата година.

Акциите на златодобивните компании обаче не се представяха изключително добре в понеделник на фона на достигането на новите максимуми от златото, тъй като голяма част от инвеститорите използваха повишението за да „приберат своите печалби”.

Книжата на Newmont Mining, най-големият производител на злато в света, завършиха деня с повишение от 32 цента до 49.21 долара за брой.

Силен ръст регистрира и цената на среброто, като добави цели 15.7 цента, или близо 2.1%, до ниво от 7.77 долара за тройунция. Най-високата цена, регистрирана от метала през деня, бе на ниво от 7.795 долара за тройунция, което бе и най-високата цена за метала от месец април тази година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още