IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank: Струва ли Snap 30 млрд. долара

Има риск за реализацията на планирания растеж на американския технологичен стартъп, предупреждава анализаторът Питър Гарнри

13:44 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американския технологичен стартъп Snap Inc. поскъпнаха с 44% през първия ден на търгуването им и големият въпрос е дали сега Snap оправдава оценката си, която е близо до 30 млрд. долара.

Това коментира Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа“ в Saxo Bank, след като акциите на Snap Inc.(компанията, която притежава мобилното приложение за споделяне на снимки и видеа, достъпни за кратък период от време) се покачиха с над 40% при борсовия ѝ дебют.

„Ако се вгледате в метричната оценка „стойност на компанията към продажбите“, тя възлиза на около 12,9 пъти на 24-месечна база напред. Ако сравните това с Facebook, по същия показател тя имаше съотношение от 9,1 пъти през май 2012 година. Това показва, че Snap има много високи очаквания за бъдещето - търгува се на много стръмна премия в сравнение с други акции на социални медии, и има добри причини за това”, посочва Гарнри.

Според него платформата на социалната медиа е с най-голямото проникване в младата възрастова група на 15-29-годишните и рекламодателите предпочитат да се позиционират в нея.

"Но има много риск, и то при изпълнението”, предупреждава анализаторът. 

Той посочва, че е възможно да се открадне част от функционалността и характеристиките на Snapchat, което ще затрудни компанията "да възпламени наистина този растеж, при който в момента пазарът ценообразува”.

По думите на Питър Гарнри от резултатите на текущата оценка може да се направи заключението, че пазарът очаква Snapchat да увеличи своята база от потребители и приходната си база с около 50% на годишна база през следващите три до четири години.

“Това е доста стръмен възход, дори за Snapchat", е мнението на анализатора. Според него има много риск и инвеститорите трябва да са внимателни с текущата оценка въпреки много привлекателната платформа на социалната медиа и проникването в тази много атрактивна млада възрастова група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още