IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президент на Toyota Motor напуска поста си заради скандал

Срещу Отака беше заведено дело за 190 млн. долара за сексуален тормоз миналата седмица в Ню Йорк от страна на бившата му лична асистентка Саяка Кобаяши

11:52 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Саяка Кобаяши иска обезщетение в размер на 190 млн. долара от бившия си шеф. Снимка: АП
Саяка Кобаяши иска обезщетение в размер на 190 млн. долара от бившия си шеф. Снимка: АП

Президентът и изпълнителен директор на Toyota Motor за Северна Америка, обвинен миналата седмица в сексуален тормоз, напуска поста си, съобщиха от компанията.

На негово място производителят на автомобили назначи за първи път на такъв пост американец.

65-годишният Хидеаки Отака, който е трябвало да напусне през юни, е заявил, че оставането му е против интересите на компанията, подчертавайки обаче, че е невинен по отправените обвинения.

На негово място идва Джим Прес, в момента президент на подразделението за продажби Toyota Motor Sales USA.

Срещу Отака беше заведено дело за 190 млн. долара за сексуален тормоз миналата седмица в Ню Йорк от страна на бившата му лична асистентка Саяка Кобаяши.

От Toyota, вторият по големина производител на автомобили в света след General Motors, са заявили, че ще засилят мерките срещу тормоза и дискриминацията.

Делото идва в момент, когато продажбите на Toyota в Северна Америка са във възход благодарение на солидната репутация за бързина и качество на произвежданите автомобили. Според някои анализатори компанията е на път да отнеме лидерската позиция на GM през следващите няколко години.

Саяка Кобаяши твърди в обвинението си, че в резултат на оплакването си пред ръководители на компанията е била преместена на друга длъжност.

Японските компании често са били критикувани за бавните промени по отношение на ролята и издигането на жените на работното място.

Случаите на сексуален тормоз обаче все още са относително редки и делото на Кобаяши беше посрещнато с тревога и изненада от японските медии, отчасти заради исканата сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още