IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия отпусна рекордна сума от 1,5 млрд. долара в помощ на Ливан

Това е най-значителната сума, която кралството – най-големият износител на петрол в света, е отпускало наведнъж на някоя страна

12:42 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия отпусна рекордна сума от 1,5 млрд. долара в помощ на Ливан
Саудитска Арабия обяви, че отпуска на Ливан рекордната сума от 1,5 млрд. долара, за да помогне за икономиката на страната, опустошена от започналите преди две седмици израелски атаки, съобщава АФП.

Това е най-значителната сума, която кралството – най-големият износител на петрол в света, е отпускало наведнъж на някоя страна.

Освен това от Рияд са решили да отпуснат помощ в размер на 250 млн. долара на Палестина за възстановяване на Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа, където има атаки от страна на Израел.

Отпуснатата на Ливан парична помощ от Рияд се състои от „влог в размер на 1 млрд. долара в Ливанската централна банка с цел поддържане на икономиката на страната и от помощ в размер на 500 млн. долара, „който ще бъде основата на арабски фонд, предназначен за възстановяването на Ливан“, според официална информация.

Миналата седмица ливанският министър на финансите Джихад Азур оцени щетите, причинени на страната от началото на израелските атаки на 12 юли, на милиарди долари.

По голямата част от инфраструктурата на Ливан е била цел на въздушните атаки на Израел, сред които международното летище в Бейрут, пристанища, телекомуникационни пунктове, пътища, мостове и множество сгради. Много  държави вече предложиха помощи на Ливан.

В Бейрут ливанският премиер Фуад Синиора заяви във вторник, че по този начин Саудитска Арабия потвърждава подкрепата си към ливанското правителство в опитите му да осигури паричната стабилност на страната и резервите на централната банка.

Той допълни, че хора, както и частни и държавни компании от кралството също са отпуснали значителни помощи на Ливан.

Саудитска Арабия, която в момента произвежда по 9,5 млн. барела суров петрол на ден, разполага с една четвърт от световните запаси на ценната суровина.

През 2005 година кралството обяви бюджетен излишък в размер на 57 млрд. долара заради ръста в цените на петрола на международните пазари.

На 16 юли от Рияд съобщиха, че отпускат на Ливан спешна помощ в размер на 50 млн. долара, след като ливанското правителство отправи апел за помощ към всички държави.

Според управителя на Ливанската централна банка Рияд Саламе авоарите на финансовата институция са нараснали до 12,5 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още