IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 6,7% нараства световният пътнически трафик за първото полугодие

Прогнозите са тази година авиокомпаниите за претърпят загуби в размер на около 3 млрд. долара, главно заради разходите за керосин, които се очаква да достигнат 112 млрд. долара

15:36 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
С 6,7% нараства световният пътнически трафик за първото полугодие

Международният пътнически трафик е нараснал с 6,7 на сто за първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2005 година въпреки рекордните цени на горивата, съобщават от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

От базираната в Женева асоциация, която обединява 260 авиокомпании, добавят, че международният превоз на стоки, който служи за измерител на световната търговска дейност, се е увеличил с 5,2 на сто за отчетния период.

Изпълнителният директор на IATA Джовани Бизиняни заяви, че прогнозите са тази година авиокомпаниите за претърпят загуби в размер на около 3 млрд. долара, главно заради разходите за керосин, които се очаква да достигнат 112 млрд. долара.

Добрата новина е, че нито необичайно високите цени на петрола, нито увеличението на лихвите влияят негативно на търсенето“, допълва Бизиняни.

Само за месец юни пътническият трафик е нараснал с 6,5 на сто, а транспортът на стоки се е повишил с 4,1%, уточняват от международната асоциация.

Вътрешните полети не са включени в статистиките на IATA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още