IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ се оцветиха в червено*

Слухове за възможен фалит на GM дърпаха индексите надолу

19:19 | 04.12.08 г.
Индексите в САЩ се оцветиха в червено*

 

Американските индекси регистрираха понижения за пръв път за последните три сесии. Основна причина за пониженията бяха притесненията относно бъдещето на автомобилния гигант General Motors. Според неназовани източници, автомобилния производител може да банкрутира, коментира Bloomberg.

Широкият бенчмарк S&P 500 се понижи с 2,93 на сто (25,52 пункта) до 845,22 пункта. Индексът Dow Jones падна с 2,51 на сто (215,05 пункта) до ниво от 8 376 пункта. Технологичният Nasdaq отстъпи с 3,14 на сто (46,82 пункта) и затвори на 1 445 пункта.

От началото на годината, индекса S&P 500 е загубил 41 на сто. Загубите на финансовите компании в индекса възлизат на над 1 трлн. долара.

Акциите на General Motors паднаха с над 10 на сто до 4,41 долара за акция на днешната сесия, след като неназовани източници коментираха възможността за фалит на автомобилния гигант, предаде Bloomberg.

Книжата на петролните компании също регистрираха значителни понижения, след като цената на петрола се задържа за четвърти пореден ден под 50 долара за барел. Акциите на Southwestern, EOG и Exxon паднаха значително.

Не всички акции обаче регистрираха понижения. Книжата на компаниите занимаващи се с продажби на дребно се търгуваха на зелено. След като Wal-Mart обяви по-добри от очакванията продажби, акциите на другите компании от същия сектор в S&P се повишиха със средно 4,3 на сто. Книжата на Wal-Mart регистрираха ръст от 2,3 на сто до 55,62 долара за акция.

Спадът на лихвите по ипотечните кредити в САЩ пък беше “бичи” сигнал за акциите на жилищните строители. Лидерите в сектора регистрираха значителни повишения на пазарната си капитализация и след спекулациите, че финансовото министерство на САЩ ще се участва на пазара на ипотечни облигации.

*Материалът е актуализиран към 23:15 часа


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още