IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ най-много от 26 години

От началото на годината американската икономика е загубила 1,9 млн. работни места

18:03 | 11.12.08 г.
Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ най-много от 26 години

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ за седмицата до 5 декември нараснаха значително и достигнаха най-високия си брой за последните 26 години, съобщиха от министерството на труда в страната. 

Очакванията на експертите бе броят на хората, които подават молби за помощи за безработни за пръв път, да бъде 530 хил. Оказа се обаче, че техният брой е бил 573 хил. души при ревизирани в посока на горе 515 хил. за предходната седмица.

Растящият брой на молбите за помощи в комбинация с падащите цени на имотите правят продължителната рецесия още по-вероятна, смятат експерти, цитирани от Bloomberg.

„Пазарът на труда е в най-лошата си криза от 1982 г. насам и тя още не е свършила“, смята Харм Бандхолз от UniCredit Markets. Според него един от най-важните приоритети на администрацията на новоизбрания президент Барак Обама трябва да бъде стимулирането на трудовия и жилищния пазар в САЩ.

В резултат на негативните новини американските индекси влязоха в червена територия и отстъпват от вчерашните си стойности, макар и с малко.

Нивото на безработицата в страната, изчислена само на базата на броя хора, които подават молби за помощи, е нараснало до 3,2 на сто за седмицата до 5 декември, което е най-високото й ниво от август 1992 година насам.

От началото на годината американската икономика е изгубила 1,9 млн. работни места в резултат на финансовата криза. Само за ноември американският бизнес е уволнил 533 000 човека, което е най-големият брой уволнения за един месец от 1974 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още