IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето за GM и Chrysler изтича, спасителният план е пред провал

Ако не получи нужните средства, General Motors няма да може да посрещне задълженията си този месец

22:10 | 11.12.08 г.
Времето за GM и Chrysler изтича, спасителният план е пред провал

Спасителният план за General Motors и Chrysler, които имат проблеми с наличния капитал, може да няма необходимата подкрепа, за да премине през американския Сенат, съобщи Bloomberg. Планът бе одобрен от администрацията на сегашния президент Джордж Буш и е на стойност от 14 млрд. долара.

Според източници цитирани от Bloomberg, General Motors и Chrysler са изправени пред сериозни проблеми и в началото на следващата година може да се окажат без достатъчно кеш за разплащания. Някои от доставчиците на части на двете автомобилни компании вече са започнали да изискват предварително плащане.

Според сенатора от Южна Дакота, Джон Тюн, събирането на нужните 60 сенаторски гласа ще бъде изключително трудно. Законопроектът има нужда от над 60 гласа, за да може да премине бързо през Сената. В противен случаи сенатори, които са против законопроектът, имат право да забавят неговото приемане.

Въпреки, че планът бе одобрен от Джордж Буш, атаките срещу законопроектът идват главно от Републиканската партия. Според лидера на републиканците в сената, Мич Макконъл, политиците нямат право да искат от американския данъкоплатец да субсидира провали.

Спасителният план бе одобрен и от Барак Обама, който ще поеме ръководството на изпълнителната власт през януари.

Времето за двата автомобилни гиганта изтича. Според говорители на GM, компанията има спешна нужда от 4 млрд. долара този месец и от същата сума през януари, за да посрещне плащания. Общата сума нужна да предпази компанията от фалит, поне до края на март, е 10 млрд. долара.

Ако GM не получи средства, компанията няма да може да плати задълженията си до в края на месеца.

До момента акциите на GM падат с 8,3 на сто (38 цента) и последно се търгуваха за 4,22 долара за акция. Книжата на Ford паднаха с 5,8 на сто (19 цента) до 3,06 долара за акция.

Законопроектът за отпускане на помощ за автомобилните производители бе одобрен вчера от долната камара на американския Конгрес. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен и от Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още