IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски гангстери искат социални помощи заради кризата

Членове на японската мафия, които изпитват затруднения в "бизнеса", използват социалната система, за да увеличат приходите си

15:43 | 21.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японски гангстери искат социални помощи заради кризата

Засегнатите от рецесията гангстери в Япония са получили милиони йени под формата на компенсации за безработни и друг вид социални помощи въпреки забрана членове на престъпни групировки да получават помощи, пише Guardian.

Редица случаи на престъпление с нерегламентирано предоставяне на помощи са били регистрирани от март 2006 г., когато японското Министерство на здравеопазването е забранило да бъдат плащани помощи на членовете на японската мафия, известна като якудза, които се предполага, че за близо 80 хил.

От около 400-те млн. йени (3 млн. паунда), които са били изплатени в тези случаи, е била възстановена една малка част – около 15 млн. йени.

Всъщност истинската сума може да е над 500 млн. йени, сочи японското издание Yomiuri.

Гангстери, които са изпаднали във финансово затруднение или които просто искат да си увеличат приходите, използват редица измами, за да получат помощи за безработни или други компенсации, пише изданието.

Един гангстер е представил фалшиво писмо, според което организацията му го е отстранила и поради това той има право да получи помощи.

Тези случаи са регистрирани на фона на покачващ се финансов натиск върху якудза, тъй като финансовата криза ги заставя да действат в условията на засилена конкуренция, за да компенсират намалелите приходи.

Рецесията доведе до драматичен спад на приходите от имоти, строителство и фондовите пазари, докато в същото време по-строгите закони са засегнали такива древни професии като проституция и лихварство, пише изданието.

Тъй като сега редица босове на якудза може да бъдат изправени пред съда заради престъпленията на своите наемници, много банди провеждат чистки и гонят по-агресивните изпълнители.

Докато отстранените мафиоти имат пълно право на помощи, активните членове на якудза са добре подготвени да изиграят системата, казват експерти.

Лесно могат да се разпознаят, ако имат много татуировки, но ако се появят с костюм и не изглеждат като бедняци, тогава няма начин да се разбере, казват запознати.

Някои мафиоти имат затруднения в „бизнеса“, а малко от тях могат да докажат, че имат редовен приход.

„Хората, които преди бяха изнудвани за пари срещу протекция, вече не могат да си позволят да плащат, а нелегалното отпускане на кредити лесно се разкрива и се наказва тежко“, казва един мафиот, цитиран от изданието.

От министерството казват, че все още не могат да преценят колко мащабни са злоупотребите, защото не разполагат с надеждна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още