IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски експерти: България иска, ама няма пари за Бургас-Александруполис

Руските компании в проекта предлагат да заемат средства на българската за строителството на петролопровода

11:56 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руски експерти: България иска, ама няма пари за Бургас-Александруполис

Не е изключено България да излезе от проекта за нефтопровода „Бургас-Александруполис“, тъй като, по думите на новия финансов министър Симеон Дянков, не разполага с необходимите средства, пише в свой коментар руският делови вестник „РБК Дейли“. 

Същевременно зам.-ръководителят на руската „Транснефт“ заявява, че при необходимост и със съгласието на София проектът може да бъде финансиран от руските компании, участващи в него („Транснефт“, „Газпром нефт“ и „Роснефт“).

Според експерти, цитирани от руската медия, именно това е и целта на България – ако може да не влага средства в строителството на петролопровода, но да получи своя дял при транзитирането на петрола.

По план пускането в експлоатация на „Бургас-“Александруполис“ е предвидено за 2011 г., като петролопроводът трябва да заобиколи Босфора и Дарданелите, пренасяйки руски и каспийски нефт до пристанище Бургас с танкери, а след това, по тръбопровода, до гръцкото пристанище Александруполис.

По предварителни разчети стойността на проекта е общо около 1 млрд. долара. В проекта България и Гърция имат по 24,5% от акциите, а Русия – 51%.

Руски експерти напомнят, че миналата седмица експерти от новата управляваща в България партия - ГЕРБ, са посочили, че строителството на „Бургас-Алексндруполис“ е икономически необосновано. Малко след като спечели изборите бъдещият тогава премиер Бойко Борисов изпрати писмо до министъра на икономиката и енергетиката с искане за временно спиране на преговорите за участие на страната в големите международни енергийни проекти – АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”.

От ръководството на „Транснефт“ коментират, че в заявленията на българските чиновници има повече политика, отколкото икономика, както и че „българите забравят, че благодарение на петролопровода страната може да получи не само допълнителни бюджетни приходи, но и нови работни места и стимул за развитие на икономиката“. Що се отнася до необходимите финансови средства, от руска страна отбелязват, че те ще се влагат съобразно дела на всяка страна в проекта, но така или иначе поне 80% от средствата за строителство ще бъдат осигурени чрез кредити.

Руски топ мениджър от Транснефт уточнява, че сега се изготвя проектната документация за петролопровода, която ще определи точната структура на финансирането, така че е още рано да се говори за недостиг на средства. Освен това компаниите, участващи в проекта (от българска страна Техноекспортстрой), въпреки че са държавни, работят като търговски дружества, така че не става въпрос за ползване на държавни средства. В случай обаче че българската компания не намери необходимите средства, дори чрез кредити от банки, то при съгласие на София проектът може да бъде финансиран от руските компании, подчертават техни ръководители.

„РБК Дейли“ отбелязва в коментара, че в същото време третата страна в проекта – Гърция, го смята за приоритетен, дори оттам за заявили, че скоро парламентът ще обсъди законопроект, способстващ за ускоряване реализацията на „Бургас-Александруполис“.

Водещ руски анализатор коментира, че според него всъщност българските власти се домогват до такива условия на реализация на проекта, че по възможност българската страна да не плаща за строителството, но по-късно да влизат в бюджета такси за транзит на петрола, плюс рента за предоставения транспортен коридор.

Друг руски анализатор посочва, че по негово мнение, с оглед на високите бъдещи бюджетни постъпления от „Бургас-Александруполис“, не е в интерес на България да се откаже от строителството, но ако действително няма средства, то би могла да продаде дела си в проекта – преди или след пускането на петролопровода в експлоатация. В тази връзка е възможно да бъде проявен интерес от компаниите ТНК-ВР, Chevron и „Казмунайгаз“, смятат участниците в проекта от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още