IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба на път към все по-голяма вътрешна икономическа свобода

Страната просто не може да си позволи вече да контролира всичко, заявява икономическият министър Марино Мурильо

16:51 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Куба на път към все по-голяма вътрешна икономическа свобода

Министърът на икономиката на Куба Марино Мурильо оказва натиск за по-малка намеса на държавата в икономиката на страната, която е една от последните в света, все още действащи по съветски модел, пише Ройтерс.

По думите на Мурильо правителството вече не може да си позволи да се стреми към пълен контрол и вмешателство, е съобщил пред агенцията анонимен източник.

Действията на Мурильо целят да превъзмогнат съпротивата срещу реформите, които иска да направи президента Раул Кастро. След като пое властта от брат си Фидел през 2008 г., Раул Кастро предприе големи промени в селското стопанство и се очаква да се обърне и към други сектори на икономиката.

През януари пред военни и представители на вътрешното министерство Мурильо е казал, че „гигантският патерналистичен държавен апарат вече не може да съществува, тъй като вече няма начин да се поддържа“.

Куба изпитва недостиг на финансова ликвидност заради кризата, а недостатъците на централизираната икономика намаляват производителността.

Мурильо е посочил, че страната не може да си позволи например повече да плаща на десетки хиляди хора да контролират държавниците фризьорски и козметични салони и услугите като ателиета за поправка на часовници и различни уреди. Министърът е предложил те да бъдат администрирани по друг начин, чрез отдаването им под наем на работниците.

Мурильо е бил назначен на сегашния си пост преди година.

В Хавана се провежда пилотен проект, който разрешава на шофьорите на държавни таксита да отдават автомобилите си под наем, вместо да получават заплата. Университетите в няколко провинции пък са били помолени да направят предложения за превръщане на местните държавни услуги и по-дребна производствена дейност в кооперативи.

Професори, присъствали на презентации на Мурильо в Университета в Хавана по-рано тази година, са казали, че той е бил ясен: икономическата необходимост, а не идеологическият избор, движи промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още