IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Небрежността на исландските власти е усложнила банковия срив от 2008

Правителството и финансовият регулатор не са действали адекватно, за да намалят загубите за страната, се посочва в доклад

11:21 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Небрежността на исландските власти е усложнила банковия срив от 2008

Водещи обществени фигури в Исландия, включително и бившият министър-председател на страната Геир Хаарде, са били твърде небрежни по отношение на банковия срив в страната през 2008 г. и са допуснали последиците от него да се задълбочат излишно.

Това се посочва в доклад на специално назначена следствена комисия, посветен на исландската банкова криза и поръчан от исландския парламент, предаде BBC.

Според доклада предишният премиер Хаарде е можел да предприеме повече действия, за да ограничи щетите за Исландия от фалита на най-големите банки в страната преди две години.

Правителството е трябвало да се увери, че депозитите на британците в исландски банки са застраховани във Великобритания, което би спестило на Исландия близо 5 млрд. британски лири разходи.

Докладът от 2 хил. страници посочва още, че е имало случаи на злоупотреба с вътрешна информация от страна на ключови исландски инвеститори. Разследването е показало, че големи суми са били изтеглени от вътрешни лица ден преди банките в Исландия да обявят фалит.

Резултатите от разследването са предоставени на прокуратурата в Исландия.

Според заключението на следствената комисия рухването на банковата система на страната през октомври 2008 г. е било неизбежно още от края на 2006 г.

В рамките на седемте години преди кризата от 2008 г. исландските банки са увеличили своите активи 20 пъти, но, вместо да се притесни от това, исландският финансов регулатор е приветствал този растеж.

Според следствената комисия финансовият регулатор е имал недостатъчен и неквалифициран персонал, който не е използвал законовите средства, за да предотврати банковия срив и да намали последиците от него.

Сегашният премиер на Исландия Йохана Сигурдардотир призна, че са били допуснати много грешки, като частните банки, системата за надзор, политическото управление, администрацията, медиите и идеята за нерегулиран свободен пазар са се провалили.

Една от най-големите пропуснати възможности за ограничаване на щетите от банковия срив в Исландия е свързана с търговската марка Icesave, използвана от исландската банка Landsbanki за обслужването на клиенти във Великобритания и Холандия.

Чрез намеса на исландските власти през лятото на 2008 г. те са можели да гарантират, че дейността на Icesave ще се обособи в отделно дъщерно дружество, което на свой ред би означавало, че Исландия не би носила отговорност за депозити на стойност около 5 млрд. лири.

Докладът обвинява водещи исландски политически фигури за това, че не са оценили правилно системния риск, който Icesave създава за исландската банкова система. Най-силно са критикувани Геир Хаарде, бившият финансов министър, както и ръководителите на исландската централна банка и на финансовия регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още