IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ продължават да растат въпреки инфлацията

Увеличенията биват отбелязани въпреки 2,7-процентния спад на продажбите на бензиностанциите

18:15 | 17.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Потребителите в САЩ са продължили да харчат и през април, като продажбите на дребно са се увеличили в съответствие с очакванията на Wall Street въпреки продължаващия ръст на цените, съобщава CNBC.

Месечните продажби на дребно са нараснали с 0,9% на месечна база, което е съвсем малко под оценката на Wall Street за ръст от 1%, съобщи министерството на търговията във вторник. Без автомобилите продажбите са нараснали с 0,6%, което е над оценката за ръст от 0,4%.

Данните не са коригирани спрямо инфлацията, затова показват както устойчиви разходи, така и най-бързото ускоряване на цените, което американската икономиката е виждала от около 40 години.

„Продажбите на дребно през април показват, че потребителите пренебрегват инфлационните трудности. Те се увеличават за четвърти пореден месец“, казва Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial. “Основните категории сигнализират, че потребителите вероятно ползват спестяванията си, за да компенсират спада в реалното заплащане. Ако ценовият натиск може да се стане достатъчно умерен, за да освободи част от натиска върху потребителите, очакваме възстановяване на икономическия растеж през второто тримесечие“.

Освен стабилните данни за април разходите за март бяха ревизирани значително нагоре – от първоначалната оценка за ръст от 0,5% до увеличение от 1,4%. Без автомобилите продажбите бяха също ревизирани в положителна посока – до ръст от 2,1% през март спрямо първоначални данни за 1,1%.

На годишна база основните продажби са се повишили с 8,2%, а без автомобилите – с 10,9%.

Увеличенията биват отбелязани въпреки 2,7-процентния спад на продажбите на бензиностанциите, тъй като енергийните цени намаляха през месеца. Без бензиностанциите продажбите са се увеличили с 1,3%. Въпреки месечния си спад обаче продажбите на горива са се повишили с 36,9% на годишна база.

Данните за продажбите до голяма степен съответстват на икономика, която продължава да расте въпреки ценовия натиск. Цените са се повишили с 0,3% през април на месечна база, а без храните и енергията – с 0,6%. На годишна база ръстът съответно е от 8,3% и 6,2%.

Отделен доклад от вторник показа, че индустриалното производство е нараснало с 1,1% през април на месечна база, доста над оценката на Wall Street за ръст от 0,5%, сочат данни на Федералния резерв. Нивото на реализираното потенциално производство е нараснало до 79%, което е малко над прогнозата за 78,6%.

Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Forex виж още

Коментари

Финанси виж още