IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Унгария все още растат, но по-колебливо

Индустриалното производство на страната е записало значително повишение през май, надминавайки очакванията на анализаторите

14:12 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloombergfash</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloombergfash

Продажбите на дребно в Унгария са записали по-малък ръст през май в размер на 11,1% спрямо ревизираното априлско увеличение от 15,7%, показват данните на унгарската статистическа служба (KSH), цитирани от Ройтерс.

Причина за все пак силния ръст е нарасналото потребление на горива и нехранителни продукти, което се е покачило със съответно 37,5% на годишна база и с 9,5% през май. Продажбите на дребно на храни са се увеличили с 3% спрямо май 2021 г.

В групата на нехранителните стоки най-голям ръст са записали продажбите на текстил, дрехи и обувки в размер на 35% през май спрямо същия период година по-рано. Продажбите на компютри и други стоки са били с 9,5% повече, а на мебели и електротехника - с 1,1 на сто.

Отделен доклад на KSH показа, че индустриалното производство на Унгария е нараснало с 9,4% на годишна база през май. За сравнение - през април увеличението е било в размер на 3,1%, докато очакванията на анализаторите бяха за по-малък растеж от 2,8 на сто.

Изгладено спрямо ефекта на работните дни, производството е записало повишение от 3,4%. Причина за двата различни годишни резултата е, че през май 2022 г. е имало два работни дни повече спрямо май миналата година. На месечна база показателят се е увеличил с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още