IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внасяме 64% от основните храни заради неефективно земеделие

Тенденцията е трайна, делът на вносните зеленчуци за 5 години е нараснал с 20%, а на месото се е удвоил, показа анализ на БСК

11:36 | 02.06.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Внасяме 64% от основните храни заради неефективно земеделие

В България през последните години има трайна тенденция потреблението на вносни стоки да расте, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Според авторите на изследването при ясно очерталата се световна тенденция на недостиг на храни и ръст на цените не се използват благоприятните условия в страната за развитието на селското стопанство. Анализаторите твърдят още, че за земеделска страна с добри природно-климатични дадености вносът на храни спрямо общите продажби на дребно е изключително висок.

По данни на НСИ, през 2009 г.* на дребно са продадени стоки за 29,8 млрд. лв.: основни храни (вкл. безалкохолни напитки) – 7,4 млрд. лв.; тютюневи изделия  - 1,3 млрд. лв.; спиртни напитки, вина и бира – 800 млн. лв.; други храни -  1 млрд. лв.; нехранителни стоки – 19,3 млрд. лв.

В частта на хранителните стоки oт внос или произведени с вносни суровини, са продадени стоки за близо 4,7 млрд. лв., или 64% от основните храни.

Със суровини от внос са произведени изцяло захарта и захарните изделия, кафето и какаото.

Дял на вносните стоки:

- при месото и месните продукти - 84%,

- при зеленчуците – 78%,

- при плодовете –77%,

- при рибата и рибните продукти – 66%.

Близо една четвърт (23,6%) от продажбите на храни заемат хлябът и хлебните изделия, които се произвеждат основно със суровини, произведени у нас. В останалите видове храни делът на вноса е близо 80%.

При изследване на БСК за вноса на стоки за продажби на дребно през 2004 г. беше установено, че делът на зеленчуците и плодовете е бил 65%, а на месото - 42%. Това показва, че делът на зеленчуците и плодовете от внос за 5 години е нараснал с около 20%, а на месото се е удвоил.

Увеличението на вноса в потреблението на храни е резултат от намаленото производство на основните земеделски продукти. Производството през 2009 г. в сравнение с 2004 г. е по-малко:

- лук - 5,4 пъти,

- зеле – 3 пъти,

- картофи – 2,5 пъти,

- домати – 2,3 пъти,

- пипер – с 43%,

- плодове – с 37%.

Броят на свинете е по-малък  с 22%, а на говедата - с 20%.

При нехранителните стоки от внос са 87% от облеклата, включително и трикотажните, 70% от текстилните изделия, 60% от обувките.

Политиката в земеделието, в т. ч. ползването на бюджетни средства и на тези по САПАРД и Програмата за развитието на селските райони (ПРСР), не са довели до нарастване на дела на продажбите на местна продукция в страната, който непрекъснато намалява, е един от изводите в анализа.

Доминирането на вноса не е следствие на засилен износ на земеделска продукция, тъй като през изследвания период се очертава рязко намаление на производство на основните земеделски продукти. Българското земеделие продължава да е неефективно, а голяма част от земеделските земи пустеят и не се обработват.

Причините са отсъствието на комасация, неточното фокусиране на финансовия ресурс за земеделието, недостатъчните инвестиции и несъздаването на условия за привличане на  квалифицирани кадри в селскостопанското производство. Други спъващи агросектора фактори са затрудненият достъп на фермерите до пазарите на дребно за реализация на собствената им продукция и недостатъчните и неритмични плащания към производителите.

* Очаква се данните за продажбите на дребно през 2010 г. да бъдат обобщени в началото на декември 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Бореца е прав. Няма по-мързелив народ от този, който в момента е в границите на Държавата. Няма държава, която при толкова много зле образовани хора да се работи толкова малко. Пустеещите земи в България може да са намалели малко, което вероятно се дължи на финансирането от програми на ЕС /само ако има яка далавера без много бачкане - на хартия/. Бас държа, че до няколко години по полето ще виждаме само работници *** от местните села. Неграмотни. Поговорката "Залудо работи, залудо не стой!" отдавна не е актуална за народа, който я е създал. Работещите хора отдавна напуснаха пределите на Страната си и сега работят за заплати в пъти по-високи от тези които биха заработвали тук. Зле разбраната демокрация започва да се самоизяжда. Етнически, демографски и икономически. Решението е трудно и непосилно при съвременните политически обстоятелства. Икономическите решения водят до политически неуспехи и никой няма интерес от тях - Параграф 22. Без да съм фен на ББ ..., надеждата е в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
бореца
преди 13 години
Да навярно е така,но както се казва крушката си има и опашка!След великото ликвидиране на ТКЗС на *** Ф.Димитров какво може да се очаква то като ли че това беше и главната цел от страна производител и износител на селскостопански стоки станахме нетен вносител на абсолютно всичко!Та какво да очакваме от едно раздробено и принизено производство ами нищо или почти нищо!Но идва и другият по-голям проблем кой ще се занимава със селско стопанство след като си отидат от белият свят хората над 50 години кой наркоманчетата,студентите които по цели нощи не излизат от кръчмите,мамините дечица които искат да бачкат само в бизнесцентровете и моловете и по цял ден да обикалят улиците!Кажете кой!При нас и емигрантите бягат не искат да работят у нас!Само едно искам да Ви кажа на всички които се вълнувате по тази тема че по ниво на производство се върнахме на нивото от 1952 година така че правете си сметката за какво става въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
gelkata15
преди 13 години
И на този министър Браво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
До 3 User Би ли казал имената на тези видни граждани заради които се унищожава земеделието и всички да ходим да спим спокоино Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
user##
преди 13 години
Много повърхностен поглед върху проблема с българското земеделие. Обработваемите земи в БГ се увеличават, както се увеличава и вноса на храни. Въпросът с ефективността пък засяга друг аспект - качеството на произвежданите храни. Всички сме яли пластмасовите плодове и зеленчуци годни само за снимка, но не и за консумация. Колкото до животновъдството - само децата не знаят че то се унищожава умишлено в полза на няколко "видни граждани". За "Инвестора" мога да кажа само - слабо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
cnn
преди 13 години
Статията е написа некомпетентно. Пустеещи земи в България намалят с всяка година, достатъчно е човек да се поразходи малко из България. От гледна точка на ефективността: ако смятате холанските домати за ефективни-то те не стават за храна. Все още има Българи, които помнят вкуса на доматите. От гледна точка производството на месо- цел на държавното политика е да унищожи производтвото на месо. Пример: ако в едно стопанство в Германия избухне чума по прасетата, както в Германия така ив България стадото се унищожава. Производителят в Германия след 6 месеца започва от нулата, а българският производител.... той вече е фалирал. Може да се напише много по този въпрос за ефективността, само ни сипсват 150 години западна демокрация. Това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Които и да е на власт -трябва да си поставим две основни цели пред развитието на България - Рязко намаление на енергииното потребление - Рязко увеличение на производството на храни Храните са българския нефт При добра организация можем да произвеждаме до 10 милиона зърнени храни и репица Можем да увеличим рязко производството на месо зеленчуци плодове и млечни продукти Въпрос е на организация и държавна политика Цените на храните на световните пазари ще нарастват В това не се съмняваите нито за момент Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още