IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места - критична точка и през 2013 г.

Вижте прочита на бившия управител на НОИ Йордан Христосков на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване

09:00 | 17.10.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>До неотдавна строителството даваше &quot;хляб&quot; на голяма част от българите, а сега секторът е в реанимация.</em>&nbsp; <em>Снимка: БТА</em></p>

До неотдавна строителството даваше "хляб" на голяма част от българите, а сега секторът е в реанимация.  Снимка: БТА

Изключително тревожни са прогнозите на финансовото министерство по отношение на заетостта и разкриването на нови работни места, заложени в проектобюджета за следващата година.

Това сподели пред Investor.bg бившият шеф на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, като посочи, че според неговия прочит на този проект, държавата залага минимално нарастване на заетостта през 2013 г.

Според така заложените прогнози догодина би трябвало да бъдат разкрити едва 12 хиляди нови работни места, което е много тревожно като се има предвид, че през миналата година в страната са закрити 400 хиляди работни места.

Христосков завърши мрачната картина на пазара на труда, като посочи, че в момента в предприятия, които агонизират, работят около 200 хиляди души, които всеки момент могат да бъдат освободени. 

Прогнозите за равнището на безработицата през 2013 година също са обезпокоителни. Реалната безработица в България е значително по-висока от прогнозираната в проектобюджета за 2013 година, каза експертът. Реално нивото й е около 15%, при заложено равнище от 10,3 на сто в проекта за бюджет. 

Подобно на други експерти Христосков подчерта, че в представения вид бюджетът е силно пренатегнат в приходната си част. Той поясни, че разчетите са направени въз основа на очакването, че ще се подобри събираемостта, но това едва ли ще се случи, като се има предвид фактът, че влизаме в предизборна кампания до няколко месеца, а това неминуемо разваля фискалната дисциплина.

Помолен да коментира планираното повишение на пенсиите Христосков каза, че дори най-високото заложено увеличение с 9,8 на сто не може да компенсира инфлацията за последните четири години, в които парите за старост бяха замразени.

По негови думи заложеното увеличение на пенсиите е само номинално, но не и реално, защото инфлацията отдавна е „изяла“ този ръст. Реалното увеличение на пенсиите трябва да е с не по-малко от 11 на сто, и то не от април, а още от януари, смята той.

Въпреки планираните по-високи разходи за пенсии и други социални плащания, според него дефицитът в НОИ вероятно няма да се увеличи. Дупката в бюджета на ДОО сигурно ще се запази около 2 млрд. лв., каквато е сега, но с цената на голямо напрежение.

Около 220 млн. лв. ще бъдат осигурени допълнително от повишаването на осигурителните вноски на служителите от специалните ведомства. От увеличението на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход също ще дойдат допълнителни средства, но въпреки това тези приходи няма да са достатъчни, смята бившият управител на НОИ.

Увеличението на осигурителните прагове на служителите в специалните ведомства с 20 процентни пункта е добро решение, доколкото ще балансира дефицита на НОИ, но няма да има никакъв фискален ефект, защото вноските, които се плащат са изцяло за сметка на държавата и няма лично участие на работещите, смята експертът.

Бюджет 2013 вече е приет от Министерския съвет, като предстои обсъждането му в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 11 години
Защо да работя, когато работодателя не ми плаща заплатата?!?Аз работих дълго време на заплата от 2000лв, но последните няколко заплати не ми бяха платени.Това ми се случи с трима поредни работодателя.Подадох сигнал в Инспекцията по труда, но те нищо не могат да направят.А през тези години държавата прибираше данъци и осигуровки на мой гръб.Защо да работя, след като не ми плащат заплатата?!?Повече не искам да работя никога и ще си седя вкъщи. Ще играя компютърни игри по цял ден и ще се превърна в зомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още