IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформи на остарелите политики препоръчват икономисти от ИПИ

Експертите предлагат 87 мерки за подобряване на бизнес средата и повишаване на доходите

13:45 | 18.11.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформи на остарелите политики препоръчват икономисти от ИПИ

Да бъдат реформирани остарелите политики, които пречат на растежа и конкурентоспособността, предлагат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Днес те представиха 87 мерки за подобряване на бизнес средата, които са резултат от  ежегодните анализи на ИПИ на водещите международни индекси за развитие.

На фона на протестиращите хора по улиците, които искат реформи, е дошло времето за смели стъпки напред, заяви Даниел Кадик от фондаця „Фридрих Науман“. Икономиката започна да се възстановява от кризата, затова моментът е подходящ за реформи, коментира и икономистът Десислава Николова.

Тази година се проследява мястото на България в класациите за човешко развитие,  икономическа свобода (на „Фрейзър“ и на „Херитидж“), условия за правене на бизнес, отворен бюджет, глобална конкурентоспособност, право на собственост и възприятие за корупция. Прегледът показва връзката между социалното и икономическото развитие на страните и и тяхното място в класациите – първенците имат едни от най-високите средни доходи на човек от населението.

В повечето класации години наред България не отбелязва почти никакъв напредък, например по отношение на корупцията, посочи икономистът Зорница Славова. Тя изтъкна, че в класацията на Световната банка България може да изглежда добре, от 200 разглеждани държави, но като цяло страната винаги е на последните места в сравнение с държавите от ЕС.

Икономистът Калоян Стайков посочи като конкретни виновници за недоброто място на България в класациите: Народното събрание – заради лобистки или вредни закони, изпълнителната власт, която харчи все по-непрозрачно публични средства, съдебната власт и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
НЕЗАБАВНА - има се в-на-пред-вид маймуните да се освободят по-бързо от всякакви излишни приходи :)))))))))))))) - в в-на-пред-вид на очакваното, да са подготвени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
- Според ИПИ предлаганите законови промени при кредитирането могат да оскъпят заемите, ако се въведат твърде много защити за потребителите.- От 2009 г. насам България се превръща в страна, пристрастена към дефицитното харчене, коментираха още експертите.-----------------------------------------------------------------------------------Каква е базата за сравнение, спрямо която, се формират подобни опасения ? Спрямо законодателството на кои държави, защитата на потребителя в БГ е прекомерна? С кои челни практики, в областта на дефицитното харчене ни сравняват, че ни определят като пристрастени?- незабавна и прозрачна приватизация на държавните активи и ускорено концесиониране на инфраструктурни обекти.---------------------------------------------------------------------За това последното, просто нямам думи.... НЕЗАБАВНА .... има се предвид приватизация, която няма да ни е ЗАБАВНА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още