fallback

Как ще усвоява евросредства агробизнесът през 2014 г.?

Още не е ясно кога ще стартира новата ПРСР, както и какъв ще е таванът за директните плащания

12:42 | 29.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света. Около 15 млрд. лв. са европейските средства, които агросекторът в България ще има възможност да усвои през следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г. Това са средствата, които секторът ще инвестира по линия на европейската Обща селскостопанска политика – една част от тях са по направлението за директни плащания, а останалите – по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

Стартът на новата програма

Въпросът е кога ще заработи новата ПРСР, която е с прогнозен бюджет 2 338 783 966 евро евро и кога реално фермерите ще могат да подават проекти по нея, защото в момента тя е само проект, който тепърва ще бъде одобряван от Брюксел. Ако работата се забави, рискът е през 2014 г. да не бъде отворена нито една мярка и съответно земеделците да не могат да разчитат на проекти по програмата. В такъв случай те ще могат да получават единствено директни плащания за обработваема земя.

Засега е изготвен първи вариант, който е обсъден от създадените оперативни фокус групи, в които участват представители на различните организации в агросектора. През януари 2014 г. ще се проведе поредното обсъждане и ще бъдат разгледани мерките, по които ще кандидатстват земеделците, съобщиха за Investor.bg от Министерството на земеделието и храните.

„Умерен песимист съм за старта на програмата, според мен тя ще заработи не по-рано от втората половина на следващата година”, каза Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Според него на този етап програмата е много „сурова”, а работата изостава с няколко месеца. Вукодинов вижда като недостатък на проекта заложен в него популизъм, при липсата на анализ кои са перспективните за земеделието сектори.

Много е важно колко време тази програма ще бъде одобрявана в Брюксел, какви забележки ще има по нея, колко ще са поправките, коментира Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Той допълва, че колкото по-качествен материал подадем, толкова по-малко забележки ще има от Брюксел, което означава предварително да се свърши повече работа тук. И той посочва, че в момента има първи вариант на програмата, като в окончателен вариант е т. нар. SWOT-анализ на състоянието на агросектора.

Мерките към ПРСР са в процес на разработка, а от браншовите организации и асоциации трябва да дадат писмените си становища.

След одобряването на програмата трябва да се създаде националното законодателство – да се изработят наредбите, каза още Тодоров. „Неслучайно в годините правихме толкова промени в тях. Нашата асоциация настоява мерките в ПРСР сега да бъдат описани по-общо, с по-широка рамка, за да имаме възможност по-лесно да променяме националното законодателство, а не както в сега действащата ПРСР – правеха се промени в програмата, които изискваха доста време и нотификация от Брюксел”, уточни той. Тодоров припомня, че сегашната ПРСР 2007-2013 има 11 изменения, а това, по думите му, е нещо, което трябва да избегнем в следващия период. „Когато дадем по-обща рамка, ние ще си прецизираме детайлите”, обяснява той процеса на програмиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
fallback