IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще усвоява евросредства агробизнесът през 2014 г.?

Още не е ясно кога ще стартира новата ПРСР, както и какъв ще е таванът за директните плащания

12:42 | 29.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството на плодове и зеленчуци е един от приоритетите на новата ПРСР. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производството на плодове и зеленчуци е един от приоритетите на новата ПРСР. Снимка: Ройтерс

Оптимистична прогноза за старта на програмата направи преди дни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Според него е възможно програмата да е готова през май и тогава първата отворена мярка ще е за младите фермери. Той се ангажира при новата ПРСР заповедите за прием на проекти да бъдат пускани за година напред.

Преди да стане това, програмата трябва да бъде изпратена официално в Европейска комисия, за да бъде разгледана и одобрена, уточняват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Разбира се, преди това е необходимо да се случат няколко неща: проектът на Регламент за развитие на селските райони да бъде приети официално; Споразумението за партньорство на България с ЕС да бъде одобрено.

В момента всички държави членки подготвят своите програми успоредно с преговорите за подготовката на регламентите, свързани с новия програмен период. Официалното внасяне на ПРСР 2014 – 2020 г. може да стане само след публикуването на регламентите в официалния вестник на ЕС.

Възможно е част от мерките да стартират и преди получаването на официалното одобрение на програмата, допълват от МЗХ.

Приоритетни сектори

За разлика от старата програма, в новата няма ги няма т. нар. „приоритетните оси”, а са описани приоритети за развитието на селските райони.

„Анализите показаха, че трябва да имаме други приоритети в този период. Брюксел също залага на други приоритети. Например за ЕС приоритетни са иновациите и трансферът на знания – това не е прилагано досега в нито една държава членка и няма опит, от който да черпим”, уточнява Ивайло Тодоров.

От агроминистерството посочват, че част от инвестициите, които ще подлежат на подпомагане, остават същите, но се въвежда възможността за интегрирани проекти, колективни инвестиции и по-широка подкрепа за сътрудничеството между различните заинтересовани страни в областта на земеделието и селските райони.

Ще се предоставя стартова помощ за неземеделските дейности в селските райони, която да съживи селската икономика и да повиши процента заетост, въвеждането на иновации и информационни технологии. Ще има тематична подпрограма за малките стопанства.

Приоритетни сектори за подпомагане ще са животновъдството, трайните насаждения, зеленчукопроизводството, техническите култури и биологичното земеделие.

Предвижда се създаването на инструменти за финансов инженеринг, които да подпомогнат бенефициентите при изпълнение на проектите.

От агроминистерството допълват, че като цяло възможностите, предоставяни на агробизнеса през настоящия период за инвестиции в дълготрайни материални и нематериални активи по отделните мерки, ще се запазят и в рамките на следващия програмен период.

Земеделските производители и преработвателни предприятия ще имат възможност да реализират проекти, свързани с повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на техните стопанства и предприятия, включително чрез закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване. Стремежът при закупуването на нова техника е да се реализират проекти, водещи до реални измерими количествени и качествени резултати, при балансирано усвояване на средствата, допълват експертите.

Те посочват, че сектор животновъдство ще бъде приоритет за следващия програмен период. В мерките на ПРСР ще се дава предимство при оценката на проектите за сектор животновъдство. В тематичната подпрограма за малките стопанства се предвижда разработ-ването на типови бизнес планове и преструктурирането на тези стопанства.

От МЗХ обясняват, че мерките, които се предвиждат, са структурирани по различен начин в сравнение с настоящия програмен период, но така се предоставят редица възможности пред земеделските стопани, включително млекопроизводители. Предвиждат се приоритети за подпомагане по ПРСР, насочени към поощряване кооперирането и интегрирането в селскостопанската и хранителната верига.

Специално за сектор „Животновъдство“, приоритет ще бъде предоставян и на производители на мляко с цел модернизиране на техните стопанства и повишаване на тяхната конкурентоспособност, включително подпомагане, свързано с инвестиции за преработка на произвежда-ната от тях продукция. Тематичната подпрограма за малките стопанства пък ще предостави възможност за целева инвестиционна подкрепа на по-дребните животновъдни стопанства.

Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
kefala
преди 10 години
Висока производителност на съвременната химия,не на съвременното земеделие има предвид човеко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
game_over,задаваш точни,но неправилно адресирани въпроси.Аз самият вече ни то адресирам подобни въпроси към политици,***,ЕС,фес и т.н.Това е губене на време.Тези формации няма да станат други,колкото и ще въпроси да им се задават.Просто,това е тяхната същност.А ТЯ Е ТАКАВА,ЗАЩОТО НИЕ,ЕЛЕКТОРАЛНИЯ БЪЛВОЧ СМЕ ТЕЗИ,КОИТО СМЕ.Всички тези въпроси би трябвало да се адресират до ...ох, "така наречения народ",ПЪРВОПРИЧИНА ЗА ВСИЧКО ТОВА,СРЕЩУ КОЕТО УЖ НЕДОВОЛСТВА.ДОКАТО НИЕ,"НАРОДЪТ",НЕ СЕ ВГЛЕДАМЕ В СЕБЕ СИ И СЕ ВИДИМ КАТО "ТВОРЦИ" НА НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ,ЦЯЛОТО ТОВА НАШЕ ЛАЕНЕ ПО ФОРУМИТЕ,А И ИЗВЪН ТЯХ,Е БЕЗСМИСЛЕНО.Само тогава,бихме могли да го променим,в желаната от нас посока.НО ДАЛИ ВЕЧЕ НЕ Е КЪСНО И НАРОДЪТ НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ В ЗОМБИРАНЕТО СИ,КАТО МУ Е ОСТАНАЛО САМО УМЕНИЕТО ЗА БЯГСТВО ОТ СТРАНАТА СИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
game_over
преди 10 години
Vijte dali v Shevron Bulgaria, ne rabotiat hora u4ili pri Soros. Nisto li4no, no da mi otgovoriat ste razpredeliam gaz ot Bulgaria po niakakva formulka sas stranata i ot prirodata zavisi dali ste ima ekologi4ni posledstvia, kogato stava vapros za gaz za 100 godini spored niakoi izto4nici i kogato diplomati USA se zastapvat za Shevron mi vdiga nervite. Tezi na Soros niama li da si namiriat niakakva rabota da proizvedat nesto ili ste kradat ot Centralna Banka do Pravitelstvo do resursi. Kakvi ste sa hubavi namazani s katran i pera? Na tova li gi u4at ot ECB i EC? Vijte med Assarel-Medet JSC, Аурубис България stava vapros za nad 3 mlrd lv resursi na godina!!! Zasto Avstria i Belgia vzimat tezi pari!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още